Velikonoce, svátky jara? Kdepak, mrznout i sněžit bude!
ilustrační foto: CC0
Litoměřice

Ústecký kraj - Dorazilo léto. Z meteorologického hlediska doslova a do písmene – přelom března a dubna do České republiky přinesl až 27 °C (na Hodonínsku se na Zelený čtvrtek dočkali 26,5 °C). K hranici letních 25 °C se teploty přiblížily také v severozápadních a severních Čechách, nicméně na ni nedosáhly.

Ale ruku na srdce, těch pár desetin stupně Celsia, to v praxi opravdu nehrálo žádnou roli. Prostě léto. Zdá se však, že Velikonoce teplo nerady. Hned Velký pátek přijde s velkým teplotním pádem a poté se přidají i sněhové vločky. Velikonoce teplo nerady, nebo někdo nastavil počasí tak, aby tu nebyla taková tendence se nadechovat čerstvého vzduchu?

Není aprílem ani konspirační teorií, že Mostecko ovládlo tabulku nejteplejších míst v České republice. V úterý 30. března rtuť teploměru vystoupala nejvýše na stanici v Kopistech u Mosteckého jezera, která leží těsně, opravdu těsně za hranicí Mostu, resp. těsně za hranicí katastrálního území města Mostu, a to na 24,6 °C. Čili jen čtyři desetiny stupně Celsia chyběly k tomu, aby byl na Mostecku zaznamenán první letní den roku 2021. Druhé místo v celorepublikovém smyslu ovládly Teplice a Žatec, v obou městech se rtuť teploměru zastavila na 23,9 °C.

Středa 31. března byla ještě teplejší a znovu padaly rekordy:

  • Děčín – 24,0 °C, překonáno 21,8 °C z roku 2017
  • Ústí nad Labem – 24,1 °C, překonáno 22,5 °C z roku 2017
  • Teplice – 24,2 °C, překonáno 23,7 °C z roku 1974
  • Žatec – 24,6 °C, překonáno 23,7 °C z roku 2017
  • Most (Kopisty) – 24,7 °C, překonáno 23,3 °C z roku 1989

To už bylo. Co bude:

Velký pátek: Převážně oblačno až zataženo, prakticky beze srážek (vyskytnout se mohou jen v Krušných horách). Maxima okolo 9 až 12 °C.

Bílá sobota: Po celý den hodně mraků, hlavně na horách se sněžením. Sněžit v noci, ráno a večer může i pod horami. Maxima okolo 4 až 7 °C, minima kolem 4 až 1 °C.

Velikonoční neděle: Povětšinou jasno až polojasno, jen přechodně až oblačno. Beze srážek. Maxima okolo 7 až 10 °C, minima kolem 0 až -3 °C.

Velikonoční pondělí: Do oběda jasno až skoro jasno, pak se zatáhne, ale nesprchne (ani nic jiného). Maxima okolo 11 až 14 °C, minima kolem 2 až -1 °C.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru