ČOIka si došlápla na bazary a zastavárny. Více než polovina kontrolovaných porušila zákony
ilustrační foto
Litoměřice

ČR - Česká obchodní inspekce v průběhu roku 2020 kontrolovala dodržování zákonů u provozovatelů bazarů, zastaváren, starožitnictví a aukčních síní. Celkem provedla 105 kontrol a porušení právních předpisů zjistila více než u poloviny z nich.

Česká obchodní inspekce od 1. června do 30. listopadu 2020 kontrolovala plnění povinností provozovatelů bazarů, zastaváren, starožitnictví a aukčních síní. Zaměřila se především na dodržování zákona č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, zákona č. 247/2006 Sb., o omezení provozu zastaváren a některých jiných provozoven v noční době a zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele.

Inspektoři ČOI provedli celkem 105 kontrol a při 53 zjistili porušení právních předpisů, což je 50,5 %.  ČOI v rámci kontrolní akce spolupracovala ve 3 případech s ministerstvem kultury a ve 2 případech s živnostenskými úřady.

Zjištěné nedostatky

Porušení ustanovení zákona č. 253/2008, o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu bylo zjištěno ve 33 případech. Z tohoto počtu ve 29 případech byl porušen § 7, kdy prodávající nedodrželi povinnost identifikovat klienta. Ve 4 případech byl porušen § 23, neboť prodávající nezajistili proškolení svých zaměstnanců, kteří se mohli při výkonu své pracovní činnosti setkat s podezřelými obchody.

Porušení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, bylo zjištěno ve 44 případech, nejčastěji se jednalo:

  •  ve 13 případech prodávající nedodrželi svoji povinnost řádně informovat spotřebitele o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění reklamace, spolu s údaji o tom, kde lze reklamaci uplatnit (§ 13)
  • v 11 případech prodávající nevyznačili v dokladu o zakoupení výrobku informaci, že se jedná o výrobek použitý nebo výrobek s vadou (§ 16 odst. 3)
  • v 10 případech prodávající nevydal spotřebiteli na jeho žádost doklad o zakoupení výrobků či poskytování služeb včetně zákonem stanovených náležitostí (§ 16 odst. 1)
  • ve 4 případech obchodník neprodával použité nebo upravované výrobky, výrobky s vadou nebo výrobky s omezenými užitnými vlastnostmi odděleně od ostatních výrobků nebo prodávající na tyto vlastnosti výrobků spotřebitele zřetelně neupozornil (§ 10 odst. 6a)
  • ve 3 případech prodávající neseznámil spotřebitele s cenou nabízených výrobků a poskytovaných služeb (§ 12)

Porušení dalších ustanovení zákona o ochraně spotřebitele bylo zjišťováno v menším rozsahu.

Uložená opatření

Česká obchodní inspekce v tomto období pravomocně uložila 50 pokut v celkové výši 112 000 Kč.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru