Lidé v karanténě i nemocní s covidem se už nebudou muset bát poklesu svých příjmů. Zalepí ho „izolačka“
ilustrační foto: CC0
Litoměřice

ČR - Poslanecká sněmovna ve stavu legislativní nouze podpořila návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) na vyplácení mimořádného příspěvku ve výši až 370 Kč za den k náhradě příjmů zaměstnanců v karanténě či izolaci.

Od 1. března 2021 tím má být zajištěno, aby se zaměstnanci v případě karantény nebo onemocnění COVID-19 nemuseli obávat podstatného poklesu svých příjmů. „V současnosti lidé s pozitivním testem na koronavirus hlásí hygienikům v průměru jeden kontakt. V průzkumech ale dotázaní uvádějí zhruba pět až šest epidemiologicky významných kontaktů týdně,“ poukazuje ministryně Jana Maláčová na jeden z hlavních důvodů nedostatečného trasování.

Příčinu tohoto chování obyvatelstva spatřuje ministryně zejména v obavách lidí z významného výpadku příjmů v důsledku nařízené karantény. „Ti zodpovědní, kteří po zjištění pozitivního testu zůstávají doma a hlásí své kontakty, jsou dnes trestáni obrovským výpadkem příjmů. A s tím jsem se odmítla smířit. Proto jsem navrhla mimořádný příspěvek, kterému pracovně říkáme ‚izolačka‘. Ta dokáže lidi před propadem příjmů ochránit,“ konstatovala a dodala:

„Těší mě, že i ti největší skeptici už začínají chápat, že není možné trestat zodpovědné a ostatní výpadkem příjmu tlačit k nezodpovědnému chování. Musíme to dělat přesně naopak. Tedy přestat práskat bičem a hledat také cesty k pozitivní motivaci,“ poděkovala zákonodárcům Maláčová.

Podle návrhu zákona z dílny MPSV bude v případě karantény nebo izolace zaměstnavatel vyplácet zaměstnanci nad rámec běžné nemocenské bonus ve výši až 370 Kč za každý kalendářní den. Na příspěvek budou mít nárok i tzv. dohodáři, pokud jsou účastni nemocenského pojištění(při příjmu nad 3500 Kč z dohody o pracovní činnosti, resp. nad 10000 Kč u dohody o provedení práce).

Jako opatření před možným zneužíváním tvůrci zákona zajistili, aby náhrada mzdy a „izolačky“ v součtu nepřevýšila90 % průměrného výdělku. Podle ministryně Jany Maláčové je však „izolačka“ vstřícná i k zaměstnavatelům, kteří jsou po roce omezení provozu často již značně vyčerpaní.

„Nechceme zaměstnavatele, kteří jsou už tak těžce zkoušeni, zatěžovat další byrokracií. Zaměstnavatel získá v řádu hodin od státu informaci o vystavení karantény či izolace. Nemusí podávat žádnou žádost o refundaci, příspěvek k náhradě mzdy si sám odečte od povinného odvodu pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti,“ vysvětluje ministryně.

Účinnost „izolačky“ je navržena do konce měsíce května. V pátek Poslaneckou sněmovnou schválený návrh míří k projednání do Senátu.

Pro lepší představu MPSV připravilo modelové příklady, jak se projeví tento mimořádný příspěvek na příjmu zaměstnanců s různými příjmy. Příklady jsou propočítány pro zaměstnance s plným úvazkem s nejběžnější, tedy osmihodinovou pracovní dobou a 40hodinovým pracovním týdnem. MPSV rovněž připravuje kalkulačku, která by po schválení úpravy měla zaměstnavatelům pomoci s výpočtem.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru