Němci stopli veřejnou dopravu do své země a zavádí namátkové kontroly na hranicích
ilustrační foto
Litoměřice

ČR - Německá spolková vláda zařadila Českou republiku mezi státy s výskytem nebezpečných mutací koronaviru. Znamená to namátkové zavedení hraničních kontrol a zpřísnění vstupu do Německa od 14. 2. 2021.

Každý, kdo cestuje do země z oblasti s vysokým výskytem mutací viru, musí bez výjimky předložit negativní test na koronavirus. Je nutné se před cestou také zaregistrovat.

Vstup do Německa

Německo zavádí na hranicích namátkové kontroly. Vstup do Německa bude možný pouze na základě předložení negativního testu na koronavirus, online registrace a pětidenní povinné karantény. Výjimky z testů nejsou možné. Tranzit cestujících přes území Německa není taktéž umožněný, je možný pouze v případě návratu např. z Francie přes Německo do ČR. Transit zboží má výjimku a je tak nadále možný. Pro více informací sledujte stránky Velvyslanectví České republiky v Berlíně.

Zastavení veřejné dopravy

Dopravci nemohou od půlnoci ze soboty na neděli (tedy 14. 2. 00:00 h) přepravovat cestující na území Německa silniční, leteckou ani železniční dopravou. Do Německa se tak lze dostat pouze osobním automobilem. Není povolený ani tranzit přes německé území. Výjimku mají např. repatriační spoje s občany s trvalým pobytem v Německu nebo přeprava osob, které pouze zastavují za účelem tranzitu v prostoru letiště.

Problémy v silniční nákladní dopravě

Ministerstvo dopravy upozorňuje, že i přes funkčnost evropského konceptu Green Lanes, který dosud usnadňoval přeshraniční pohyb kamionů a zboží po Evropě, lze vzhledem této k situaci očekávat mimořádná zdržení na silničních hraničních přechodem směrem do Německa spojená s náporem na kontroly testů na hranicích.

Železniční doprava je upravena po oznámení německých opatření následovně:

Od soboty už vlaky do Německa nevyjedou, jen se budou do ČR vracet. Od neděle 14. 2. je doprava zastavená úplně.

Linka Ex5 (Praha-Děčín-Drážďany-Berlín)

  • odřeknutí všech vlaků této linky ve směru do Německa od 13.2.2021, v obou směrech pak od 14.2.2021
  • dopravní obslužnost v úseku Děčín - Praha bude zajištěna vlaky linek R15 a R20 (dostatečná kapacita bude zajištěna)

Linka Ex6 (Praha-Plzeň-Mnichov)

  • odřeknutí všech vlaků v úseku Plzeň - Domažlice - Mnichov od 13.2.2021 resp. 14.2.2021
  • dopravní obslužnost v úseku Plzeň - Domažlice bude zajištěna návaznými vlaky regionální dopravy

Linka R29 (Cheb-Německo)

  • odřeknutí všech vlaků této linky od 13.2.2021 resp. 14.2.2021
  • Více informací naleznete na stránkách Českých drah

Opatření v Sasku a Bavorsku

Spolkové země sousedící s Českou republikou si mohou určit další omezení při vstupu.

Informace ze Saska najdete na stránkách Generálního konzulátu v Drážďanech, informace z Bavorska najdete na stránkách Generálního konzulátu v Mnichově. Využít lze i informace Velvyslanectví České republiky v Berlíně nebo Velvyslanectví Spolkové republiky Německo v Praze.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru