PRÁVĚ TEĎ: Česko znovu čekají tvrdší opatření, rozhodla vláda. Co se opět omezuje?
Premiér Andrej Babiš. Foto: Úřad Vlády ČR
Litoměřice

Česká republika – Hlavním tématem pondělního jednání vlády byla aktuální zhoršená epidemická situace a s tím související nutnost zavedení přísnějších protiepidemických opatření.

Za neděli přibyly dvě tisícovky nově zjištěných případů nákazy koronavirem v celém Česku. Je to bezmála dvojnásobek proti neděli před týdnem. Od té doby aktuální počet nemocných po celé zemi opět narůstá. Šíření epidemie sílí, tlak na systém zdravotní péče je zvýšený, situace vyžaduje intenzivní sledování počtu nakažených a hospitalizovaných.

Kabinet proto rozhodl, že se země zařadí od pátku 18. prosince do 4. stupně protiepidemického systému, kterému přezdívá PES.

Co to znamená pro život lidí a podnikatelů? Zavírají se hospody, bary, bazény. Prodejny naopak mohou zůstat otevřené. „Nebudeme uzavírat ani služby,“ uvedl premiér Andrej Babiš. „Zároveň jsme rozhodli o kompenzacích,“ dodal Babiš. Na dosavadní kompenzace si ale zasažení podnikatelé stěžují.

„Právě jsme na vládě schválili 10 miliard korun Kč podpory pro dotčené obory. 100% nájmu na tři měsíce, 100% mezd a odvodů, speciální kompenzace za pokoje pro ubytovací zařízení a gastro bonus pro všechny majitele restaurací ve vazbě na počet zaměstnanců,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Shromažďování bude možné jen do 6 osob. Vánoční prázdniny začnou dřív. Školáci a studenti půjdou naposledy do tříd v pátek 18. prosince. V pondělí a úterý již zůstanou doma.

Testování začne ve středu

Ve středu 16. prosince začne antigenní testování obyvatel. Testy budou hrazeny ze zdravotního pojištění a budou dobrovolné.

Testování bude probíhat u ambulantních specialistů a na odběrových místech, kde se bude třeba prokázat kartičkou pojištěnce a je třeba mít s sebou občanský průkaz. Lidé se budou moci nechat testovat opakovaně, nejvíce však jedenkrát za pět dní, a to až do 15. ledna. Nyní je po republice 168 odběrových míst, další budou přibývat.

Pokud máte příznaky a pozitivní výsledek s antigenního testu, je to považováno za potvrzenou nákazu. Pokud antigenní test ukáže pozitivitu u člověka bez příznaků, musí nemoc potvrdit důkladnější PCR test.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru