Zázrak nečekejte, sluneční paprsky neuvidíme, sníh na Vánoce nejspíš také ne
Ilustrační foto: CC0
Litoměřice

Litoměřicko - Říká se, že důležitý je konec, nikoli začátek. Něco na tom bude. Nač to, že meteorologická zima, potažmo adventní čas, začala vskutku zimně, když nyní není po zimě ani stopy. V podstatě ani na horách. A k tomu všemu je vyloženě hnusně (pravda, jak pro koho) – díky nízké oblačnosti a slunci nízko nad obzorem byly uplynulé dny dosti skoupé na denní světlo a tedy převelice krátké. Nicméně jsou místa, která jsou na tom ještě hůře. Jako švédský Stockholm (a mnoho dalších míst ve Švédsku), kde tento měsíc ještě ani jednou nezasvítilo slunce. Respektive tamní meteostanice hlásí 0 slunečních hodin. Jakoby počasí drželo krok s obecnou atmosférou...

Do Štědrého dne zbývá týden a půl. To mimo jiné znamená, že se již začíná rýsovat charakter Vánoc, co se povětrnostních podmínek týče. Týden a půl je v troposféře poměrně dlouhá doba, stát se ještě může ledacos, ačkoli přinejmenším v nejbližších dnech k žádnému počasovému zázraku nedojde:

ÚTERÝ 15. PROSINCE

Nad Atlantikem, v oblasti mezi Islandem a západním pobřežím Pyrenejského poloostrova, budou středy dvou tlakových níží. Ta severnější nese jméno Barbara, jižnější byla pojmenována Duglore. Dohromady budou tvořit rozsáhlé pole nízkého tlaku, po jehož přední straně, a částečně po zadní straně tlakové výše se středem nad Běloruskem lomeno Ukrajinou, do našich končin bude proudit teplý vzduch od jihozápadu až jihu. Čili beze změny. Čili znovu maximum oblačnosti a minimum slunečních paprsků, přičemž během večera by mohlo slabounce sprchnout – i na vrcholcích Krušných hor. Odpoledne okolo 3 °C, ráno kolem 0 °C.

STŘEDA 16. PROSINCE

Ani šestnáctý den meteorologické zimy 2020/21 mnoho prosluněných chvil nenabídne. Opak jest pravdou. Srážky se neukážou, nejvyšší odpolední teploty se zastaví na hodnotách okolo 3 až 4 °C, ráno v minimu kolem 2 až 0 °C.

ČTVRTEK 17. PROSINCE

Tak trochu nekonečný příběh, to teplé jihozápadní proudění... Přesně týden před Štědrým dnem se můžeme těšit na další nálož nízké inverzní oblačnosti, okupující v podstatě celé severozápadní a severní Čechy. Beze srážek. Nejvyšší odpolední teploty okolo 3 až 5 °C, ráno v minimu kolem 3 až 1 °C.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru