Frederik vyžene rtuť v teploměrech k pětatřicítce. Jaké počasí přinese konec týdne?
Ilustrační foto
Litoměřice

ČR - Vzhledem k datu a aktuálnímu dlouhodobému výhledu počasí je docela možné, že před sebou máme nejteplejší den do konce roku. Teoreticky bychom mohli zažít i nejteplejší den roku 2020 jako takového. Postará se o to tlaková výše se středem nad jihovýchodní Evropou, kterou němečtí meteorologové pojmenovali Frederik.

A zase ten Most! Ve čtvrtek 20. srpna 2020 v 21 hodin stanice v Mostě-Kopistech hlásila 27,3 °C, nejvíce ze všech tuzemských stanic. Druhé místo obsadilo Ústí nad Labem s 26,4 °C, třetí Praha-Karlov s 26,3 °C, čtvrté pražské Klementinum s 26,1 °C, páté Plzeň s 24,8 °C atd. Pokud jste před osmi lety byli živi a ideálni i zdrávi, možná si pamatuje, že tenkrát, v pondělí 20. srpna 2012, bylo pořádné horko. To nejhorší, jaké kdy Česko zažilo – ve středočeských Dobřichovicích se teplota zastavila na 40,4 °C (předchozím českým absolutním maximem bylo 40,2 °C a naměřeno bylo v Praze-Uhříněvsi v roce 1983). Největší extrém za celou dobu meteorologických pozorování byl naměřen i v Mostě-Kopistech, a to 39,3 °C (původní rekord 35,9 °C pocházel z roku 2000). Hodnota 39,3 °C v tomto týdnu určitě překonána nebude, ale i tak se zapotíme. Nejen v Mostě.

PÁTEK 21. SRPNA

Pravděpodobně jste postřehli zmínku o bouři Ellen, která postihla Irsko a Spojené království. Částečně promluvila také do počasového dění ve střední Evropě, resp. v Německu. Na naši vlast nedosáhla, díky Frederikovi. A Frederik bude Českou republiku před Ellen „chránit“ i v závěru pracovního týdne. V podstatě po dobu všech 24 hodin lze očekávat jasno, v podstatě proto, že k večeru a večer se může objevit decentní množství vysoké oblačnosti. Denní maxima, v důsledku advekce teplého vzduchu od jihozápadu až jihu, budou vysoká, mezi 32 až 35 °C.

SOBOTA 22. SRPNA

Pro někoho bohužel, pro jiného naštěstí, každopádně Frederik se v českém vzdušném prostoru moc dlouho nezdrží. Je to totiž správný gentleman a již v úvodu víkendu uvolní prostor Ellen. Ne, žádný vichr jako na Britských ostrovech nás nečeká. Ale studená fronta a následně vpád o něco chladnějšího vzduchu z Atlantiku ano. Oblačnost spojená se studenou frontou se začne ozývat už v noci, nicméně srážky, resp. přeháňky a bouřky se objeví hlavně dopoledne a odpoledne. Po západu slunce se možná přechodně vyjasní. Denní maxima mezi 24 až 27 °C, ráno v minimu mezi 22 až 19 °C (tzn. ochlazení bude předcházet tropická noc).

NEDĚLE 23. SRPNA

(Pod)večerní obloha bude zcela bezoblačná, jinak si ale oblohu podmaní mraky. Dešťové kapky však nepřinesou, přinejlepším se ukáže decentní přeháňka. Denní maxima mezi 23 až 26 °C, ráno v minimu mezi 16 až 13 °C.

PONDĚLÍ 24. SRPNA

Po noci plné hvězd (a všech možných satelitů) a slunečném ránu se postupně zatáhne, ale nesprchne. To neznamená, že se nemůže vyskytnou symbolická přeháňka (hlavně na horách). Denní maxima mezi příjemnými, byť neletními 21 až 24 °C, ráno v minimu mezi 15 až 12 °C (brrr).

Návrat tropického počasí do konce meteorologického léta (31. srpna) je pro tuto chvíli nepravděpodobný. Teoreticky, teoreticky by tak pátek 21. srpna mohl být i letošním posledním tropickým dnem. Kdoví, co zbytek tohoto diskutabilního letopočtu přinese. (SOJ)

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru