Lidé v karanténě o podzimní volby nepřijdou. Jak budou moci hlasovat?
Ilustrační foto
Litoměřice

ČR - 17. srpna 2020 schválila vláda návrh zákona předložený Ministerstvem vnitra, který v podzimních volbách umožní hlasovat osobám, jež jsou kvůli koronaviru v izolaci či karanténě. Návrh rovněž navyšuje odměny členům okrskových volebních komisí o 500 Kč.

Ministerstvo vnitra připravilo návrh zákona, který umožní hlasovat osobám s nařízenou karanténou nebo izolací z důvodu ochrany veřejného zdraví před nemocí covid-19 ve volbách do zastupitelstev krajů a do Senátu konaných ve dnech 2. a 3. října 2020 a 9. a 10. října 2020.

"Situace související s koronavirem je naprosto bezprecedentní. V karanténě se ocitá řádově více osob než kdy dříve a je legitimní jim zajistit možnost vykonat jejich volební právo," řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). "Dále zvýšíme odměny pro členy volebních okrskových komisí o 500 Kč," dodal ministr vnitra.

Návrh je určen pro osoby, jimž nařídila karanténu nebo izolaci krajská hygienická stanice nebo praktický lékař. Zákon též umožní hlasování voličům umístěným v zařízeních, která byla rozhodnutím krajské hygienické stanice uzavřena.

Pro tuto skupinu osob se zavádí tři možnosti zvláštního způsobu hlasování:

  • Hlasování v drive-in volební místnosti z automobilu - tato volební stanoviště budou zřízena v každém okresu, bude jich tedy 78. Stanoviště budou uzpůsobena pro průjezd motorového vozidla, jejich vybavení zajistí armáda. Hlasovat může volič ve středu ve volebním týdnu od 7 do 15 hodin.
  • Hlasování v pobytovém zařízení sociálních služeb, které bylo uzavřeno - pokud krajská hygienická stanice nahlásí uzavřená zařízení na svém území krajskému úřadu, ten do nich vyšle speciální komisi pro hlasování. Hlasovat bude možné od čtvrtka volebního týdne od 7 hodin do pátku volebního týdne do 18 hodin.
  • Hlasování do zvláštní přenosné schránky - pokud občan v nařízené karanténě či izolaci nemůže využít drive-in hlasování, může do čtvrtka volebního týdne do 20 hodin oznámit krajskému úřadu, že žádá příjezd speciální volební komise v ochranných prostředcích. Tuto komisi budou tvořit členové drive-in týmu a přijedou s přenosnou schránkou za občanem domů. Hlasování bude probíhat od pátku volebního dne od 7 hodin do soboty 14 hodin.

Zvláštní způsoby hlasování a sčítání hlasů budou zajišťovat speciální hlasovací komise složené ze tří vojáků a zapisovatele jmenovaného krajským úřadem.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru