Počítejte: Přesně toto je průměrná mzda v Česku. Za rok vzrostla o více než dva tisíce
Průměrná hrubá měsíční nominální mzda, 33 840 korun. Foto: e-deniky.cz
Litoměřice

ČR – Český statistický úřad zveřejnil výši průměrné hrubé měsíční mzdy v Česku v posledním čtvrtletí loňského roku. Byla vyšší než o rok dříve. Jak jste na tom v porovnání s průměrem vy?

Ve 4. čtvrtletí 2018 činila průměrná hrubá měsíční nominální mzda na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství celkem 33 840 Kč, což je o 2 179 Kč (6,9 %) více než ve stejném období roku 2017. Spotřebitelské ceny se zvýšily za uvedené období o 2,1 %, reálně se tak mzda zvýšila o 4,7 %. Objem mezd vzrostl o 7,9 %, počet zaměstnanců o 0,9 %.

Proti předchozímu čtvrtletí činil růst průměrné mzdy ve 4. čtvrtletí 2018 po očištění od sezónních vlivů 1,5 %.

Medián mezd (29 247 Kč) vzrostl proti stejnému období předchozího roku o 7,1 %, u mužů dosáhl 31 910 Kč, u žen byl 26 490 Kč. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 14 475 Kč a 54 320 Kč.

V roce 2018 dosáhla průměrná mzda 31 885 Kč, v meziročním srovnání činil přírůstek 2 390 Kč (8,1 %). Spotřebitelské ceny se zvýšily za uvedené období o 2,1 %, reálně se mzda zvýšila o 5,9 %.

Co je průměrná mzda a co medián?

Průměrná hrubá měsíční mzda je podíl mzdových prostředků (vč. příplatků za přesčas, odměn, náhrad mzdy atd.) připadající na jednoho zaměstnance za měsíc. Nevypovídá tedy o výplatě jednoho konkrétního zaměstnance. Strukturální výdělkové statistiky, které mají k dispozici údaje o výdělcích jednotlivých zaměstnanců, uvádějí, že zhruba dvě třetiny zaměstnanců mají mzdu nižší než celostátní průměr.

Medián představuje hodnotu mzdy zaměstnance uprostřed mzdového rozdělení; to znamená, že polovina hodnot mezd je nižší a druhá polovina je vyšší než medián. Na rozdíl od průměrné mzdy, která je vypočtena na základě podkladů z podnikového výkaznictví, je medián nutné odvozovat ze statisticko-matematického modelu na podkladě výběrového šetření, protože podnikové výkazy obsahují jen agregované údaje za celý podnik nebo organizaci.

Nelze opomenout, že z hrubé mzdy jsou zaměstnavatelem za zaměstnance ještě odvedeny příslušné částky na zdravotní pojištění, sociální zabezpečení a zálohy na daně z příjmu, zaměstnanci je vyplácena mzda čistá.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru