Je tu silný vítr, na horách může mít sílu orkánu! Tady jsou rady, co dělat
Zásah hasičů u následků silného větru. Ilustrační foto: HZS Ústeckého kraje
Litoměřice

ČR – Výstrahu před silným jihozápadním větrem vydali meteorologové pro celé území České republiky. Platí pro téměř celou noc ze soboty na neděli. Od nedělního odpoledne až do pondělního dopoledne pak vichr ještě zesílí.

Nejprve čekejte silný jihozápadní vítr s nárazy nad 65 km/h, na horách kolem 110 km/h. Přes den v neděli má být klidněji, aby pak v odpoledních hodinách přišel podle předpovědi silný západní až jihozápadní vítr s ještě větší intenzitou. Na horách mohou jeho nárazy dosáhnout rychlosti až 125 kilometrů v hodině, což je již podle Beaufortovy stupnice orkán.

Doporučení meteorologů ke zmírnění následků jevu: Může docházet k poškození stromů a lesních porostů, možné jsou i menší škody na budovách. Hrozí nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, možné jsou kvůli tomu komplikace v dopravě.

Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Dbejte zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezte túry a nevydávejte se zejména do hřebenových partií.

Zde je pár praktických rad od hasičů, jak se chovat při silném větru:

  • Uvědomte si, že největší hodnotu má lidský život a zdraví a až potom záchrana majetku.
  • Nezdržujte se v blízkosti větších stromů.
  • Ve městě omezte pohyb kolem vyšších budov, u kterých hrozí stržení střešní krytiny (tašky, plechy).
  • Dávejte pozor na možnost pádu elektrického vedení.
  • Za jízdy autem snižte přiměřeně rychlost nebo zastavte (větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelné a hrozí také zvýšené nebezpeční střetu s překážkou na silnici).
  • Schovejte se v budově s nenarušenou statikou.
  • Nechoďte do lesa.
  • Sledujte vývoj situace ve sdělovacích prostředcích.
  • Připravte si baterku, svíčku, případně rádio na baterky pro případ výpadku proudu.
  • Doma nezapomeňte zavřít okna, odstraňte neboupevněte volně uložené předměty, které mohou v důsledku větru ohrožovat okolí (truhlíky, květináče, zahradní nábytek atd.).
  • Pokud je váš život, zdraví popř. majetek v bezprostředním ohrožení, volejte hasiče na číslo 112 nebo 150.

Po vichřici: pokud vítr spáchá na vašem majetku velké škody, důležité je důkladně zdokumentovat a co nejdříve pojistnou událost oznámit příslušné pojišťovně.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru