OBRAZEM: Největším prohřeškem řidičů kamionů byly volné předměty v kabině a manipulace s mobilním telefonem
Den pro kamiony 2018. Foto: Petr Sochůrek
Litoměřice

Varvažov – I přes deštivé počasí dohlíží na bezpečnost silničního provozu na dálnici D8 směrem z Ústí nad Labem na Německo dopravní policisté na motocyklech. Jak spatří prohřešek, rozjedou se za hříšníkem a navedou ho na odpočívadlo u čerpací stanice ve Varvažově. Zde čeká řidiče a posádky neobvyklá silniční kontrola v rámci akce nazvané Den pro kamiony.

Během čtvrtečního dne (30. srpna) dopravní policisté zkontrolovali 88 řidičů kamionů, 10 autobusů, a osmatřicet řidičů osobních aut. Jak uvedly dvě policistky, které zaznamenávaly počty hříšníků a kontrolovaly doklady, nejčastějším prohřeškem řidičů kamionů na dálnici D8 jsou volné předměty v kabinách aut, navěšené na předních sklech různé vlaječky bránící řidiči ve výhledu a nevěnování se plně řízení. „Řidiči si neuvědomují, že v případě nehody, kdy dojde k nárazu, začnou předměty létat po kabině a mohou mu nebo posádce způsobit i vážná zranění. Záleží hodně na váze a tvrdosti předmětu. Při silničních kontrolách hlídky zjistily, že mají řidiči v kabině volně položenou například rychlovarnou konvici nebo byl tu i případ, kdy si vezl šofér na sedadle spolujezdce malou ledničku,“ uvedly policistky.

Mluvčí krajské policie Šárka Poláčková doplnila: „Zaznamenáváme i přestupky, kdy řidiči nejsou připoutáni bezpečnostním pásem nebo manipulují s mobilním telefonem nebo tabletem.“

Posádka každého auta, kterou dopravní policisté zastavili, prošla simulátorem nárazu, vyzkoušela si otočný simulátor kabiny kamionu, brýle simulující alkohol, drogy a únavu za volantem. Posledním místem bylo stanoviště Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje. Kromě instruktáže jak správně a nejúčinněji poskytnout srdeční masáž, mluvčí záchranářů Prokop Voleník vysvětloval důležitost poskytnutí první pomoci okamžitě po nehodě do příjezdu složek IZS. „Alkohol a drogy za volant nepatří, ale co za volant určitě patří, je první pomoc,“ říkal mluvčí záchranářů.

S dálniční policií každoročně akci pořádá severočeský Besip team. „Akcí prošli nejen řidiči, u kterých policisté zaznamenali nějaký prohřešek. Podívat se, co se tu děje a seznámit se s pravidly bezpečné jízdy, přijela i posádka německého projíždějícího osobního auta. Zavítali mezi nás instruktoři z mosteckého polygonu, kteří vyučují bezpečnou jízdu v kamionech, přijeli instruktoři z autoškol školicí profesionální řidiče. Ačkoliv počasí letos moc akci nepřálo, považuji ji za vydařenou,“ uvedl koordinátor Besip teamu Jan Pechout.

Na pořádání Dne pro kamiony se každoročně podílí Ústecký kraj, bez jehož podpory by se akce nemohla pořádat.

FOTOGALERIE:

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru