Pozor! Od září budou častější kontroly nelegálního zaměstnávání
Policisté při kontrole nelegálního zaměstnávání a pobytu cizinců. Ilustrační foto. Zdroj: Policie ČR
Litoměřice

ČR - Na konci měsíce srpna se na tom při společném jednání dohodli zástupci ministerstva práce a sociálních věcí, Státního úřadu inspekce práce (SÚIP) a Policie České republiky.

Vedle plánované kontrolní činnosti proběhnou mimořádné celostátní kontrolní akce nepravidelně na celém území ČR od září do prosince 2018. Zaměřeny budou na odhalování a eliminaci porušování právních předpisů v oblasti nelegálního zaměstnání občanů ČR, cizinců z nečlenských zemí EU a občanů EU. Kontroly budou plnit i svou preventivní úlohu. Mimořádné celostátní kontrolní akce se zaměří na pracoviště, jakými jsou například - stavby, průmyslové a montážní výroby, logistická centra a další. Inspektoři Státního úřadu inspekce práce budou kontroly provádět za součinnosti Policie ČR (Služba cizinecké policie).

„Odhalování a potírání nelegálního zaměstnávání patří dlouhodobě mezi jednu z hlavních kontrolních priorit Státního úřadu inspekce práce. Nejen samotný výkon nelegální práce, ale především umožnění výkonu nelegální práce jsou společensky nebezpečné a patologické jevy s dopadem nejen do oblasti pracovněprávní, ale také do oblasti veřejných rozpočtů a financí,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Důvodem dalších mimořádných kontrol zaměřených na nelegální zaměstnávání je zvyšující se počet nelegálních pracovníků a to zejména ze zemí mimo EU. Za nelegální zaměstnávání bylo v roce 2017 zaměstnavatelům uloženo celkem 440 pokut v celkové výši 85 655 000 Kč. V letošním roce (do 31. 7. 2018) bylo již uloženo 273 pokut v celkové výši 76 625 500 Kč. Za 7 měsíců roku 2018 bylo oblastními inspektoráty práce zjištěno celkem 2 465 osob vykonávajících nelegální práci. Z tohoto celkového počtu se ve 453 případech jednalo o občany ČR, ve 151 případech o občany jiných členských států EU a ve 1 861 případech o cizince ze zemí mimo EU.

Jednou z příčin zvýšení počtu zjištěných nelegálně pracujících cizinců je zejména současný vývoj na trhu práce a poptávka po pracovní síle, kterou do jisté míry již není možné uspokojit nabídkou pracovní síly z ČR a dalších zemí EU. V případě zjištění nelegálně pracujících občanů ČR je mezi těmito

i podíl osob vedených v evidenci Úřadu práce. V těchto případech je hlavním motivem nelegálního zaměstnávání účast v systému dávek státní sociální podpory, čímž dochází k jejich zneužívání. „Nejčastěji zjištěnými cizinci byli v roce 2017 občané Ukrajiny, Moldavska a Vietnamu, obdobně jako tomu bylo v roce 2016. Stejný trend je možné, na základě průběžných výsledků kontrolní činnosti, pozorovat také v roce 2018,“ doplnila ministryně Maláčová.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru