Lovosice kvůli nedostatku vláhy hledají různé způsoby, jak zabránit usychání stromů
Zdroj: www.meulovo.cz
Litoměřice

Lovosice - Letošní velmi teplé a suché počasí není dobré pro většinu městské zeleně, zejména však ohrožuje nové výsadby dřevin z posledních 2-3 let. Jsou to především výsadby dubů na Osmičce a platanů v Zámecké ulici. Trpí také nově vysazené dřeviny v Žižkově ulici, 8. května a na dalších místech. Na Osmičce stále ještě nevzešla travní směs, která byla vyseta v červnu.

Každý den ulice města objíždí pracovníci technických služeb, kteří zalévají okrasné truhlíky, trvalkové a letničkové záhony a část nově vysazených stromů. Se zálivkou v minulých týdnech pomáhala také Jednotka sboru dobrovolných hasičů Třebenice. Po té město využilo služeb soukromého zemědělce, který bude pomáhat nové výsadby zalévat až do té doby, než to technické služby zavládnou vlastními silami. Zatím jim totiž chybí technika, ale již ke konci prázdnin budou disponovat novou cisternou o objemu 5m3. Výroba cisterny nyní finišuje v továrně.

Cisterna bude fungovat jako jedna z nástaveb vozidla RENAULT, které obyčejně slouží jako nosič kontejnerů na odpady a další materiál. Nástavba bude primárně využívána pro zálivku, ale ve vedrech poslouží také jako kropicí vůz na vyprahlé silnice. Zařízení městskou pokladnu stálo zhruba 760 000,- Kč.

Město také přistoupilo k nákupu samozavlažovacích vaků, které pracovníci technických služeb umístili k platanům v Zámecké ulici, akátům v ulici Žižkova a svitelům latnatým v ulici 8. května. „Zavlažovací vaky přinášejí větší efektivitu v zalévání: rychle se naplní a poté dřevinám několik hodin pomalu uvolňují zálivku. Dochází tak k minimálním ztrátám vody odparem. Dřevina také pomalu distribuovanou zálivku lépe přijímá a též doba nutná k vlastnímu zalití pracovníky TSML se výrazně zkrátí. V tuto chvíli máme 66 vaků, ale do budoucna počítáme s dalším nákupem podle toho, jak se osvědčí,“ sdělil Milan Dian, starosta města. Samozavlažovací vaky město vyšly na 60 000,- Kč.

Výsadbový šok nejhůře snášejí duby vysazené v lesoparku Osmička. Přes pravidelné zálivky dubům přisychají listy, což ovšem neznamená, že uschly. Zda přežijí nebo budou nahrazeny, bude jasné až na jaře příštího roku. Na Osmičce zatím dosud nevzešel nově založený trávník a v prostoru vymlazují pouze zbytky kořenů po vyfrézovaných pařezech pokácených topolů. Za lepších klimatických podmínek by mohl trávník vzejít letos na podzim. Pokud bude dostatek vláhy, mohlo by dojít i k první seči. Během jara přischly také platany v Zámecké ulici. Zvýšenou frekvencí zálivky a nově i samozavlažovacími vaky však došlo k jejich částečnému znovuvyrašení, což je dobrým znamením do budoucna. Velmi dlouho se na jaře probouzely na podzim 2017 vysazené akáty v ulici Žižkova. Akáty se však nakonec srovnaly a to díky pravidelné zálivce ze strany TSML.

Přestože město dělá maximum pro udržení všech v minulosti vysázených dřevin, je zřejmé, že pro některé bude letošní léto posledním. Kolik stromů letošní sucha nepřežije, bude jasné na jaře příštího roku.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru