V Lovosicích postupně vznikají nové aleje stromů, jedním z vybraných druhů je platan javorolistý
Zdroj: www.meulovo.cz
Litoměřice

Lovosice - Ve městě postupně vznikají nové aleje stromů, pro jejich výsadbu byly zvoleny dlouholeté listnaté druhy stromů, které svým charakterem vhodně doplní městskou zeleň. Jedním z vybraných druhů je například platan javorolistý, který je ve střední Evropě i jinde velmi hojně pěstován jako okrasná dřevina městských parků.

Tento strom může dosáhnout výšky až 40 m s korunou o průměru téměř 35 m. Vrstvená borka se odlupuje ve velkých, tenkých plátech a vytváří tím velmi nápadné, pestrobarevné zbarvení kmene a větví. Svými listy strom připomíná javor, jak také prozrazuje jeho jméno. Platan javorolistý se dožívá i několika staletí.

Práce na novém stromořadí, které olemuje silniční komunikaci v ulici Zámecká, byly koncem měsíce listopadu dokončeny. Po úpravě povrchů a přípravě na výsadbu bylo do nově upravené krajnice vysazeno 35 stromů právě druhu platan javorolistý (Platanus x hispanica). Po celé délce ulice ubylo 16 parkovacích míst, která budou v roce 2018 kompenzována vznikem parkovací plochy před plaveckým bazénem.

Stromořadí v ulici 8. května bude zdobit svitel latnatý, jeden z mála stromů, které svou různorodostí zdobí ulice od jara do podzimu. Rašící výhony mají barvu od bronzové až po růžovou, v létě jsou jeho listy světle, svěže zelené a na podzim zezlátnou. V létě strom ozdobí ulici mohutnými, až 30 cm dlouhými latami žlutých květů, ty se na podzim promění v měchýřky zelených plodů. Když opadají poslední listy, měchýřky na stromě zůstanou i dlouho do zimy. Postupně mění svou barvu a vypadají jako červené a hnědé lampionky. Svitely se často vysazují v městských parcích, protože dobře snášejí i horší ovzduší a nepotřebují velkou péči.

Počátkem měsíce budou dokončeny práce i na výsadbě částečně oboustranné aleje svitelů latnatých v ul. 8 května. Vysazeno bude 10 stromů svitel latnatý (Koelreuteria paniculata). Na 100 metrech délky ulice ustoupila tomuto stromořadí pouze čtyři parkovací místa.

Stromy se budou sázet také v ulici Žižkova. Zde bude provedeno doplnění a částečná výměna současného stromořadí kulatohlavých trnovníků akátů (Robinia pseudoacacia „Umbraculifera“).

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru