Transkutánní kapnometr diagnostikuje chronickou hyperkapnii. Foto: Krajská zdravotní
Litoměřice

Chomutov – Centrum poruch spánku při neurologickém oddělení chomutovské nemocnice získalo na počátku října transkutánní kapnometr. Jedná se o špičkový přístroj, který ve spánkovém centru výrazně zpřesní a zrychlí neinvazivní diagnostiku chronické hyperkapnie (vzestup koncentrace oxidu uhličitého v krvi). Pracovišti jej darovala firma ResMed. Pacientům v Ústeckém kraji s nervosvalovými a plicními chorobami, nebo obezitou omezující schopnost optimálně dýchat, se tak výrazně zlepší přístup k indikaci domácí plicní ventilace.

Nový přístroj významně zpřesní a zlepší efektivitu neinvazivní ventilační léčby například u pacientů s chronickou alveolární hypoventilací (nedostatečná výměna vzduchu v plicních sklípcích). „Naše centrum, jako jedno z mála v České republice, nyní disponuje přístrojem s možností manuálního nastavení neinvazivní plicní ventilace, vylepšené na nejvyšší možnou úroveň díky funkci kapnometru,“ popisuje MUDr. Kamil Slowik z Neurologického oddělení chomutovské nemocnice. 

Další významné využití najde kapnometr u pacientů chomutovské neurologické Jednotky intenzivní péče s akutním dechovým selháním, například po cévní mozkové příhodě. Včasnou detekcí vzestupu oxidu uhličitého a následným zásahem neinvazivní ventilací s monitorací efektu v reálném čase zlepší prognózu těchto pacientů.

„Technologie společnosti ResMed zahrnující hardware, software i telemedicínské nástroje jsou navrženy tak, aby poskytovatelům péče usnadňovaly práci a zároveň zapojovaly pacienty do procesu léčby. Jsou komplexním řešením pro léčbu spánkové apnoe a dalších respiračních onemocnění zlepšujícím životy milionů lidí na světě. Jsem rád, že jsme mohli transkutánní kapnometr poskytnout zdarma chomutovské nemocnici Krajské zdravotní,“ konstatuje Tomáš Kubal, zástupce darující firmy ResMed.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru