Foto: Město Litoměřice
Litoměřice

Litoměřicko - Seismické měření, které v uplynulých dnech probíhalo v rámci geotermálního projektu SYNERGYS v okolí Litoměřic, pokračuje v těchto dnech v areálu bývalých kasáren Jiřího z Poděbrad.

Odborníci ze specializované polské firmy Geofizyka Toruň se nyní zaměřili na takzvané vertikální seismické profilování (VSP), což je doplňková metoda právě k nedávnému povrchovému 2D seismickému měření.

Jak přiblížil Josef Vlček z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, který na práce ve výzkumném centru RINGEN dohlíží, cílem je získat ještě detailnější představu o tom, jaká je geologická situace přímo ve dvoukilometrovém testovacím vrtu vyhloubeném v roce 2007. 

Foto: Město Litoměřice

„Do vrtu se v určitých rozestupech umístí geofony (malý přenosný seismograf) s rozevíratelnými “packami”, jimiž se geofony zapřou o stěnu vrtu. Vibrační vozy vytváří seismické vlny nejdříve v těsném sousedství vrtu, poté asi ze sedmisetmetrové vzdálenosti,“ popsal Josef Vlček.

Před samotným měřením bylo nutné vytáhnout seismickou sondu, která ve vrtu monitorovala přirozenou seismicitu a otřesy způsobené dopravou či průmyslovou činností. Toto dlouhodobé měření zde probíhá již několik let a slouží ke zvýšení bezpečnosti prací v podzemí a sběru důležitých dat.

Díky VSP získají výzkumníci mnohem lepší představu o tom, jaké jsou rychlosti seismických vln v podzemí a data mohou využít i při zpracování výstupů z právě dokončovaného povrchového 2D měření. Jedná se tak o velmi komplexní geofyzikální průzkum.

Foto: Město Litoměřice

„Sbíráme informace o geologii obecně, a to jak o mělkých vrstvách, tak i o vrstvách hlubokých. Pomůže nám to předejít případným potížím při plánované realizaci mělkých i hlubokých vrtů,“ doplnil Josef Vlček s tím, že zpracování a interpretace získaných dat potrvá přibližně jeden až dva měsíce.

Realizace dalších vrtů v areálu bývalých kasáren je naplánovaná na příští a přespříští rok. 

Seznámit se s přípravou a dosavadním průběhem projektu SYNERGYS bude možné už 31. října na veřejném projednání, které se uskuteční od 17, 30 hodin v konferenčním sále litoměřického hradu za účasti celé řady odborníků. Již od 15 hodin však v předsálí hradu budou probíhat konzultace na téma energetiky a využití obnovitelných zdrojů, diskutována budou i praktická řešení pro objekty. Zájemci, kteří vyplní krátký dotazník, budou zařazeni do slosování o elektrokolo, které proběhne na konci večera.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru