Foto: město Litoměřice
Litoměřice

Litoměřice - Zhruba 20 milionů korun. Takový je hrubý odhad škod, který způsobil extrémně silný vítr, který se prohnal výstavištěm v noci z pátku 13. na sobotu 14. září. Tedy jen den poté, co byl slavnostně zahájen podzimní zahradnický veletrh Zahrada Čech, který musel být z důvodu poničení zhruba 60 % výstavní plochy ukončen.

„Intenzivně jsme v předstihu komunikovali situaci s povodňovými štáby na úrovni města i kraje. Všichni upozorňovali na silný vítr, déšť a vodu. Vichřici nikdo nezmínil,“ vysvětlila ředitelka Městských kulturních zařízení Litoměřice Michaela Mokrá, proč nebyla Zahrada Čech zrušena. „Počasí se zhoršilo v páteční podvečer. První informace od ostrahy výstaviště přišla mezi 3. a 4. hodinou ranní a okamžitě jsme začali ve spolupráci s městem jako zřizovatelem jednat,“ informovala včera ředitelka Mokrá zastupitele v závěrečné části jejich veřejného jednání.

Odhadovaná výše škod bude složena z několika částek. Zhruba 300 tisíc korun dosáhnou škody na poničených stanech nacházejících se na venkovní ploše. Jde o relativně nízkou částku. Vystavovatelé totiž mají v organizačních pokynech, že výstaviště nezodpovídá za škody na stáncích umístěných na venkovní ploše a je jim doporučováno individuální pojištění. Za výstavištěm proto jde „pouze“ stánek zničený pádem větve.

Celkovou částku odhadovanou na 20 milionů korun však výrazně ovlivňují potenciální tržby ze vstupného a parkovného odhadované dle loňské skutečnosti, dále částky vrácené za pronájem ploch apod. „Velmi nás potěšili někteří partneři, kteří s ohledem na situaci nekrátí smluvní závazky. Vedu jednání s pojišťovnou tak, aby částka, která zůstane na bedrech města, byla co nejmenší,“ přiblížila náročnost postupu ředitelka Mokrá.

Pokud by Zahrada Čech zahájena nebyla, škody by z pohledu města byly ještě o zhruba šest milionů vyšší. „Neměli bychom například nárok na finanční prostředky od pojišťovny, na proplacení vyjednaných dotací od partnerů, nemohli bychom žádat o kompenzaci ztrát ani v rámci dotačního programu na úhradu škod, který se chystá vyhlásit ministerstvo,“ poukázala na složitost situace Michaela Mokrá. 

Finanční potíže výstaviště budou řešit zastupitelé na mimořádně svolaném jednání. „Rád bych poděkoval celému týmu Zahrady Čech za odvedenou práci. Dělal vše, co bylo v jeho silách,“ vyjádřil podporu vedení města jeho starosta Radek Löwy.

Lidem, kteří zakoupili v předprodeji vstupné, bude v plné výši vráceno. Učinit tak lze dvěma způsoby: 
V případě, že jste vstupné zakoupili on-line, zašlete e-mailem žádost o vrácení vstupného s identifikací čísla účtu a přiloženými zakoupenými vstupenkami na email : Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Vstupné bude vráceno na účet při nejbližší možné příležitosti, nejpozději však do konce letošního roku.

V případě nákupu provedeného na pokladně, dostavte se v pracovní době na recepci hradu (Tyršovo náměstí 68, po-ne 9:00-12:30,13:00-17:00), kde s vámi bude vyplněn formulář s žádostí o vrácení vstupného. Zakoupené vstupenky přineste s sebou, budou přiloženy jako daňový doklad k žádosti. Vedení MKZ upozorňuje, že vstupné nebude vyplaceno na místě, ale bude vráceno při nejbližší příležitosti na účet, nejpozději do konce letošního roku.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru