Ornitolog Petr Hora mimochodem kroužkuje i malá čápata na hnízdě v Zaječicích. Letos je to již jeho čtyřicátá sezona. Foto: Zoopark Chomutov / Jana Mesteková
Litoměřice

Chomutov, Děčín – Už je to jisté. Chomutovský zoopark si letos může udělat devět zářezů. Poprvé zahnízdili čápi bílí v zooparku hned ve třech hnízdech. A důvod k radosti mají i v Zoo Děčín.

A naše tajná přání se vyplnila. Potomky má nejen pár v nejstarším hnízdě u rybníka, mláďata se vylíhla také čápům v Kaštance a rovněž v dolní voliéře. V každém hnízdě jsou tři hladové zobáčky, což jsme si definitivně potvrdili při nedávném kroužkování," informuje zoopark na sociálních sítích.

Trojice čapích mláďat. Podobně to vypadalo i v dalších dvou hnízdech v zooparku a rovněž v Zaječicích. Foto: Zoopark Chomutov / Jana Mesteková

Hnízdo v Kaštance si začal nový čapí pár stavět loni a přes drobné třenice s původním párem tu vydržel a letos zahnízdil. Foto: Zoopark Chomutov / Jana Mesteková

Děčínská zoo se po po čtyřech letech opět raduje z mláděte u čápů černých. „Samotný odchov není zas až tak velkou raritou, výjimečnost tohoto odchovu spočívá v tom, že mládě přivedl na svět pár, u kterého už nikdo v žádný nedoufal. Samec má úctyhodných 29 let a velmi letitá je i samice. Její přesný věk neznáme, protože byla v roce 1999 přijata do olomoucké zoo jako hendikepované zvíře z volné přírody, odkud o tři roky později odešla k nám,“ vysvětlil zoolog Petr Haberland.

1906cap2 59601

Foto: Zoo Děčín

Ve volné přírodě se čápi černí přitom dožívají 15, výjimečně 20 let! Že se čápi stanou rodiči „na takhle stará kolena“, už v zoo nikdo nečekal. Už v roce 2020, kdy odchovali jedno mládě, považovala zoo odchov za malý zázrak! Na vejcích sedí čápi zhruba 33 dní, samec zůstává se samicí po celou dobu hnízdění, na vejcích sedí střídavě oba rodiče a oba také krmí mláďata. Oba rodiče si hnízdo i s měsíčním mládětem pečlivě stráží. Veterinární kontrola odhalila, že je to samička.

Foto: Zoo Děčín

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru