Hodnotitel musí složit odborné zkoušky a mít zkušenost s chovem všech plemen morčat. Foto: Andrea Hlinková
Litoměřice

Osek – O druhém červnovém víkendu se centrem chovatelů morčat stal Osek u Duchova. Konala se zde Slunečnicová výstava morčat.

Co je náplní takové výstavy popsala Andrea Hlinková: „Výstavy se zúčastňují chovatelé, kteří mají registrovanou chovnou stanici morčat. Přijíždějí s morčaty s průkazem původu splňující standard Českého svazu chovatelů. Takové morče má správný poměr barev, tvar hlavy, velikost oka, velikost a klopení uší. Dále se hodnotí také celkový dojem, k čemuž patří čisté uši, střižené drápky, nesmí být prošlapy na pacičkách a důležitá je i čistá srst.“

Jako certifikovaná porotkyně přijela Eva Levá z Kačic. Aby se chovatel mohl stát porotcem, musí složit požadované zkoušky a mít zkušenosti s chovem všech plemen morčat. 

Při osecké Slunečnicové výstavě přivezli chovatelé k posouzení 80 morčat různých plemen: hodně chlupatá, chlupatá i úplně holá.

„Mezi chovateli panuje přátelská nálada, takže na výstavách vždy strávíme opravdu pěkný den. Také se na výstavy chodí dívat i potencionální chovatelé. Mají různé dotazy, které jim zodpovíme a poradíme, kam a na kterého chovatele daného morčátka se obrátit,“ podotkla jedna z pořadatelek výstavy Andrea Hlinková.

Po posouzení všech morčat následovalo vyhodnocení v daných kategoriích. Ocenění se také dočkal nejúspěšnější chovatel.

Chovatelé jezdí na výstavy také z důvodu prestiže jejich chovné stanice. Při výstavách totiž získávají body. „Když chovatel se svým morčetem získá v hodnocení nejméně 96 bodů, je mu udělena kartička CAC. Bude-li mít takových kartiček pět, může si zažádat o označení „morče šampion“. Posléze se snaží dosáhnout na ocenění grand champion a nakonec interchampion. Samotná chovatelská stanice podle počtu šampionátů získává označení „bronzová chovná stanice“ až po „zlatou“. To je vlastně už ta třešnička na dortu,“ popsala systém hodnocení dle pravidel Českého svazu chovatelů Andrea Hlinková. Oseckou Slunečnicovou výstavu uspořádala společně s Eliškou Trübenekrovou.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru