Stále jsou mezi námi dobří lidé! Žena zapomněla peněženku na střeše auta, měla ale velké štěstí
Ilustrační foto
Litoměřice

Litoměřicko - Potěšující je, že se mezi námi najdou ještě dobří lidé. O poctivosti některých lidí se přesvědčila šestapadesátiletá žena z Chomutovska, která ponechala u jedné z litoměřických benzínových čerpacích stanic odloženou peněženku na střeše svého vozidla, zapomněla na ní a odjela.

Když zjistila ztrátu, vrátila se zpět na místo, kde jí pravděpodobně spadla z vozu, ale hledala marně. V peněžence měla kromě finanční hotovosti také veškeré osobní doklady a platební kartu. Proto se vydala na policejní služebnu, kde vše oznámila. Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu zatajení nálezu. Naštěstí se vše v dobré obrátilo a majitelce peněženky spadl pořádný kámen ze srdce.

Ozval se totiž nálezce, který policistům peněženku s obsahem všech cenností přinesl na služebnu. Poškozené ženě tím poctivý nálezce zachránil nemalou finanční hotovost a ušetřil řadu starostí a zařizování způsobených možnou ztrátou dokladů. Věc byla odložena, protože skutek se nestal a nebylo zjištěno žádné protiprávní jednání. Nejde o podezření z trestného činu.

Výše uvedený případ je spíše výjimkou. Policisté se často setkávají s nepoctivci. Zatajení nálezu je trestné. V případě ztrát a nálezů věcí, předmětů, jejichž hodnota dosahuje částky 5 tisíc korun a více, se často setkávají s nevědomostí. Někteří občané se mylně domnívají, že nalezenou věc si mohou beztrestně ponechat. Tímto jednáním se mohou dostat do křížku se zákonem. Mohou naplnit skutkovou podstatu trestného činu zatajení věci a to i v případě, že s nálezem nijak nedisponují, ale odmítají jej vydat oprávněné osobě.

"Podstatné je rovněž vědět, že nálezce se v případě, že věc oznámí a chce vrátit, nemá čeho obávat. Pokud u něj přesto obavy z jakéhokoli důvodu panují, nemusí chodit rovnou na policii nebo jiné úřady. Má možnost nalezenou věc vrátit i anonymně. Může totiž využít schránek důvěry. Ty jsou v každém městě či obci," uvedla policejní mluvčí Pavla Kofrová.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru