Zájem Čechů o hypotéky citelně opadá. Jsou totiž příliš drahé
Ilustrační foto
Litoměřice

ČR - Mnoha Čechům se rozplývá sen o vlastnickém bydlení. Nemají totiž na hypotéku. V lednu banky a stavební spořitelny poskytly hypotéky za 32,6 miliardy korun, oproti prosinci o čtvrtinu méně, vyplývá to zveřejněných údajů České bankovní asociace. Jde o výraznější lednový pokles, než jaký je běžný.

Propadá se rovněž počet poskytnutých hypoték. Těch banky a stavební spořitelny v lednu „udaly“ 10 tisíc, nejméně za takřka rok a půl.

Zájem o hypotéky mezi Čechy chladne, neboť na ně jednoduše nemají. Měsíční splátka na běžné hypotéce je dnes třeba i o pět tisíc korun vyšší, než pokud by si hypotéku na tu samou, rovněž běžnou nemovitost brali před rokem touto dobou.

„Někteří z Čechů si tak řekli, že počkají, ať se vlna zdražování hypoték přežene a až jejich cena zase sestoupí. Jenže ze zveřejněného zápisu z posledního jednání bankovní rady minulý týden plyne, že úplné přehnání vlny drahých hypoték může nastat později, než se dosud převážně myslelo. Někteří bankovní radní ČNB totiž soudí, že silné inflační tlaky přetrvají dále,“ uvádá ekonom Lukáš Kovanda.

Čím později ČNB zahájí cyklus snižování své základní sazby a čím výše tato sazba během něj vystoupá, tím výše se dostane také průměrná sazba hypoték. „Zatímco ještě letos v lednu se obecně mínilo, že hypotéky během letoška zdraží nejspíše do pásma od 5,5 do šesti procent, nyní už se objevují odhady, že by to mohlo být až k sedmi procentům. Hypotéky by tak byly dražší dokonce i než v roce 2008, než se v Česku projevily dopady světové finanční krize,“ popisuje Kovanda.

Hypotéky tak letos mohou být nejdražší od přelomu milénia a navíc klesá šance na rychlé zahájení jejich zlevňování po dosažení cenového maxima.
„Zájem o hypotéky mezi Čechy tak bude letos dále uvadat. K jeho vadnutí přispěje i to, že ČNB od dubna bankám zákonně zpřísní podmínky poskytování hypoték, což dále sníží jejich dostupnost, zejména pak z hlediska lidí nad 36 let věku,“ dodává na závěr ekonom.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru