Déjà vu. Do Česka se řítí velmi silný vítr
ilustrační foto: CC0
Litoměřice

Ústecký kraj - Na přelomu víkendu a pracovního týdne dojde k podstatnému zesílení západního až severozápadního proudění, doprovázeného výraznější srážkovou činností. A tak ti, kdo žijí ve výše položených oblastech, zase musí počítat se sněhovými jazyky a závějemi, nadto polomy a dalšími věcmi. Snad už bude brzy klid.

Historické okénko: 6. února 1984 byl na Milešovce naměřen poryv o síle 122 km/h (34 m/s). Následující den, tzn. 7. února 1984, byla naměřena hodnota až 140 km/h (39 m/s). Bude letos foukat ještě rychleji? To se za chvíli dozvíme. Každopádně šance, že padne hranice 122 km/h (34 m/s), tu je a ne zrovna malá. Situace tehdy byla téměř stejná jako dnes. U norského pobřeží byl střed hluboké tlakové níže, do západní Evropy zasahovala tlaková výše se středem nad Azorskými ostrovy. Bez této informace byste nemohl žít, že? Ještě doplňme, že se sněhem to před 38 lety špatné nebylo. Na horách, v nížinách žádný nebyl. Příkladem v Nové Vsi v Horách v okrese Most měli 35 čísel, na Klínovci bylo 80 čísel. Mariánské Lázně (cca 550 m n. m.) hlásily 22 čísel, Aš (cca 650 m n. m.) 29 čísel.

Zpět do přítomnosti. 3. února ráno v Krušných horách leželo většinou 30 až 50 cm sněhu, výjimkou bylo třeba okolí Rolavy, kde leželo 83 cm sněhu. Do 8. února Krušné hory obdrží dalších až 35 cm sněhu (jejich západní část). Sněhové vločky se ukážou i v nížinách, avšak nebudou kompatibilní s teplotami. Prostě bude nad nulou, a proto všechny roztajou.

4. února: Tak jsme se my „emmerichovci“ konečně dočkali. Moonfall konečně dobyl kina. Nejste-li úplně v obraze, o goa'uldy, přerostlou ještěrku a konec světa tentokrát nejde. I když, temná síla v Měsíci se rozhodne Měsíc napálit do Země... Jak příchod Moonfallu souvisí s pátečním počasím? No nebude zrovna dvakrát zalité sluncem. Opět mraků jak odborníků (že jich teď je, co?), ale se srážkami pošetří. Tedy, nějaké přinesou, ale až pozdě večer. Od středních poloh budou sněhové, dole dešťové. Nejvyšší odpolední teploty okolo 4 až 8 °C.

5. února: Po přechodu studené fronty, tzn. někdy krátce po půlnoci, ubude oblačnosti. Nad Krušnými horami úplně ne, ale ve „vnitrozemí“ ano. Po zbytek dne pak bude převážně polojasno, takže i trocha slunce konečně. Nejvyšší odpolední teploty okolo 2 až 6 °C.

6. února: V noci na neděli začne zesilovat vítr. V Českém středohoří a na krušnohorských hřebenech poryvy atakují hranici 100 km/h. Větrno bude až do noci na pondělí, kdy se vítr trochu uklidní, byť jen přechodně. O mraky nebude nouze, oblačná až zatažená obloha, to je totiž jistá věc. Mezi půlnocí a polednem beze srážek, odpoledne a hlavně k večeru se sněžením, v nejnižších polohách i deštěm. Nejvyšší odpolední teploty okolo 2 až 6 °C.

7. února: Nejvyšší odpolední teploty okolo 1 až 5 °C, nejnižší ranní teploty kolem 3 až -1 °C. Vesměs polojasno až oblačno, srážky se budou týkat prakticky jen Krušných hor, a sice sněhánky. Vítr bude oproti neděli slabší, přesto, vyrazíte-li nahoru, připravte se na nárazy o rychlosti 60 až 80 km/h.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru