Braly úplatky, ničily vakcíny! Pracovnice očkovacího centra nabízely lidem napříč republikou falešné certifikáty
ilustrační foto: CC0
Litoměřice

ČR - Čtyři ženy, z toho dvě pracovnice očkovacího centra, stíhají kriminalisté z důvodu zajišťování falešných očkovacích certifikátů. Od loňského září získalo takový certifikát minimálně 70 lidí napříč republikou.

Komisař oddělení obecné kriminality vsetínského územního odboru zahájil v prosinci loňského roku trestní stíhání čtyř žen, které se podílely na zajišťování falešných certifikátů o prodělaném očkování proti nemoci Covid19.

"Dvě ženy, které si zajišťovaly zájemce o očkovací certifikát „bez očkování“, jsou podezřelé ze spáchání trestných činů „přijetí úplatku“ (trestní sazba až 5 let) a „padělání a pozměnění veřejné listiny“ (až 3 roky). Další dvě osoby pracovaly ve vsetínském očkovacím centru a evidovaly zájemce do příslušných systémů, aniž by uvedené očkování fyzicky podstoupili. Obě jsou taktéž obviněny ze spáchání trestného činu „padělání a pozměnění veřejné listiny“, mladší z žen je navíc podezřelá z „přijetí úplatku“ (až 4 roky) a vzhledem k tomu, že zničila více než 70 dávek vakcíny, také z „poškození cizí věci“ (až 1 rok)," uvedl policejní mluvčí Petr Jaroš.

Ženy tuto činnost prováděly nejméně od září loňského roku a certifikát tak získalo minimálně 74 lidí napříč republikou. Vydání dalších osmi falešných certifikátů zabránili kriminalisté. Zprostředkovatelky posílaly potřebné údaje o zájemcích pracovnici očkovacího centra a následně vybíraly od zájemců částky od dvou do sedmi tisíc za jednu dávku. Tyto úplatky celkem dosáhly téměř půlmilionové hodnoty.

"Policistům se podařilo zajistit finanční prostředky v řádech statisíců korun. Jedna z pracovnic očkovacího centra za navádění dat do systému dostala kosmetiku v několikatisícové hodnotě, druhá žádnou úplatu, ať materiální či finanční, nedostala," pokračuje policejní mluvčí.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru