Další ohnisko ptačí chřipky v našem kraji! Chovateli uhynula většina slepic, ostatní museli utratit
ilustrační foto: CC0
Litoměřice

Lounsko - V České republice byla potvrzena první dvě ohniska ptačí chřipky v letošním roce. Obě se nacházejí v malochovech nosnic. První z nich v obci Bojanovice v okrese Znojmo v Jihomoravském kraji. Druhé ohnisko se nachází v drobnochovu slepic v obci Blažim na Lounsku v Ústeckém kraji.

Chovateli zde uhynulo osm z 12 slepic, část přeživších slepic vykazovala změny chování. Také v tomto případě vyšetření veterinárními inspektory odebraných vzorků potvrdilo ptačí chřipku H5N1. Zbývající kusy v chovu byly včera (úterý 4. ledna) utraceny a odvezeny k bezpečné likvidaci do asanačního podniku. V chovu byla provedena předběžná desinfekce. Na základě určení patogenity viru budou i v tomto případě vymezena uzavřená pásma a v nich přijata mimořádná veterinární opatření s cílem zabránit šíření nákazy.

V ÚSTECKÉM KRAJI JDE JIŽ O DRUHÝ PŘÍPAD NÁKAZY

23. prosince roku 2021 ve velkochovu nosnic v Libotenicích na Litoměřicku v Ústeckém kraji byla potvrzena vysoce patogenní ptačí chřipka subtypu H5N1. Ve čtyřech halách se zde nacházelo celkem 188 000 kusů drůbeže. V uplynulých dnech zde došlo k hromadným úhynům několika tisícovek kusů. Drůbež v chovu byla v souladu s legislativou utracena a bezpečné zlikvidována v asanačním podniku.

Ptačí chřipka je nebezpečná virová nákaza kura domácího, krůt, vodní drůbeže, pernaté zvěře, exotických ptáků a volně žijícího ptactva. Zdrojem infekce jsou nejčastěji volně žijící ptáci a jejich infikovaný trus, který může kontaminovat přímo vodu a krmivo, nebo může být do chovu zanesen nepřímo člověkem na obuvi, pneumatikách, nebo jiných pomůckách. Vysoce patogenní viry aviární influenzy způsobují u ptáků vysokou nemocnost a velké úhyny. V chovech drůbeže tím způsobují významné přímé i nepřímé ekonomické ztráty.

Základním preventivním opatřením je (pokud možno) chov drůbeže v uzavřených objektech a zabránění kontaktu s volně žijícími ptáky. U chovů, kde není možné zajistit umístění v uzavřeném objektu, je nutné přijmout opatření, která minimalizují rizika kontaminace vody, krmiva a podestýlky trusem volně žijících ptáků, například umístit vodu a krmivo pod přístřešek, zabránit pohybu drůbeže na vodních plochách, kde jsou volně žijící ptáci. Dalším možným opatřením je zasíťování výběhů apod. Případné podezření na výskyt nákazy, což je zvýšený úhyn drůbeže, náhlý pokles snášky nebo příjmu krmiva, je třeba nahlásit na krajskou veterinární správu.

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru