Obáváte se opakovaného covidu? Nemocí se opakovaně nakazilo už přes osm tisíc Čechů
Ilustrační foto
Litoměřice

ČR - V České republice od začátku pandemie do konce listopadu 2021 eviduje Státní zdravotní ústav celkem 8156 potvrzených opakovaných symptomatických onemocnění covid-19. Výskyt opakovaných infekcí tedy zůstává nadále relativně nízký, ale vzhledem k významnému nárůstu počtu reinfekcí za poslední dva měsíce je zřejmé, že ani prodělání nemoci neposkytuje plnou ochranu před další infekcí virem SARS-CoV-2.

Za reinfekci se považuje opakované, potvrzené, symptomatické onemocnění covid-19, kde mezi první a druhou epizodou onemocnění uběhlo 60 nebo více dnů. K většině opakovaných onemocnění ovšem došlo s odstupem podstatně delším, medián intervalu mezi první a druhou epizodou onemocnění u hlášených případů byl 260 dní.

„V období od 1. 3. 2020 do 30. 11. 2021 bylo do Informačního systému infekční nemoci (ISIN) nahlášeno celkem více než 2 miliony 170 tisíc případů covid-19. Mezi nimi bylo identifikováno 8156 potvrzených opakovaných symptomatických onemocnění covid-19, z toho 4832 u žen a 3324 u mužů. Věkové rozpětí osob, které prodělaly reinfekci onemocnění covid-19, je 0 až 99 let, medián 37 let. Interval mezi první a druhou epizodou onemocnění byl v rozmezí 61 až 624 dní,“ upřesnil vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Jan Kynčl.

Kromě tohoto počtu bylo identifikováno ještě 8358 případů možných reinfekcí, u kterých ale minimálně jedna z epizod onemocnění proběhla bezpříznakově.

Pouze za měsíc listopad 2021 bylo evidováno celkem 3465 potvrzených reinfekcí. U těchto osob byl interval mezi první a druhou epizodou onemocnění v rozmezí 63 až 624 dní a medián 326 dní, tedy delší než v kompletním souboru dat o reinfekcích. „Tento údaj představuje reálnější ukazatel odstupu možného opakování nemoci. Z dat zřetelně vyplývá, že k takzvanému vyvanutí imunity dochází nejen po očkování, ale i po onemocnění,“ dodává MUDr. Jan Kynčl, Ph.D.

Frekvence výskytu reinfekcí nemoci covid-19 v ČR zůstává nadále relativně nízká, ovšem už nikoliv nevýznamná. Všechny výše uvedené případy dohromady představují přibližně 1 % ze všech osob v riziku, tedy těch, které onemocněly v období více než 60 dní před koncem sledovaného období.

„Data o reinfekcích potvrzují vhodnost očkování proti covid-19 i u osob, které v minulosti tuto infekci už prokazatelně prodělaly,“ upozorňuje ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru