Předposlední výhled na Vánoce: Déšť a teplo, nebo sníh a zima?
Prosinec 2021 v Ústeckém kraji. Foto: Jitka Fárová
Litoměřice

Litoměřicko - Budou bílé? Nejčastější otázka, která je v této části roku směřována k meteorologům. Tedy, spíše k jednomu nejmenovanému vyhledávači a všelijakým mobilním aplikací. Mimochodem, ikony mráčků a sluníček v těchto „appkách“ nevyplňují lidé, ale počítače, do budoucna pak výhradně umělá inteligence, na kterou jednoho dne budou ukazovat všechny prsty, ale to jsme poněkud odbočili od tématu. Vraťme se k původní otázce, a sice: Budou bílé?

V numerických předpovědních modelech lze nalézt ledacos, ale nalézt v nich odpověď na tuto na první pohled prostou otázku, to bylo fakticky nemožné. Jeden den říkaly, že v období od Štědrého dne do Štěpána, potažmo do Nového roku, udeří kruté mrzy, kdy i přes den teplota stěží vystoupá na -10 °C, a následující den tvrdily, že napadnou desítky centimetrů sněhu a nakonec přišly s tím, že se dočkáme Vánoc na blátě. A takto několikrát dokola. Jsou počítače tak hloupé, nebo počasí tak chytré?

Titulek končí otazníkem, první odstaveček končí otazníkem, druhý odstaveček končí otazníkem... Co takhle nějakou odpověď?

Ale no tak, zase otazník!

Vánoční svátky jsou skoro tu. Čili pravděpodobnost, že předpověď počasí nevyjde, podstatně klesá. Nejčerstvější počítá s následujícím:

Štědrý den: Celý den zataženo. K tomu v nočních a ve večerních hodinách srážky, ve všech nadmořských výškách... dešťové, bohužel. Nejvyšší odpolední teploty okolo 2 až 6 °C, nejnižší ranní teploty kolem 2 až -2 °C. Tady nám hrozí nebezpečí, a to déšť při teplotách lehce pod nulou. Ledovka hned na Štědrý den ráno? Doufejme, že nakonec tomu tak nebude!

Boží hod vánoční: Od půlnoci do půlnoci zataženo... Sem tam přeháňka, dešťová, i na hřebenech Krušných hor. Nejvyšší odpolední teploty okolo 5 až 9 °C, ojediněle až 10 °C, nejnižší ranní teploty kolem 4 až 0 °C.

Štěpán: Opět zatažená obloha, navíc se srážkami. Kdy? Víceméně od úvodní do závěrečné minuty Štěpána (a tím pádem vánočních svátků jako takových). Skupenství? Špatné neboli prší, prší, jen se leje. Nejvyšší odpolední teploty okolo 4 až 8 °C, nejnižší ranní teploty kolem 7 až 3 °C. Ale bacha. Už ve Šluknovském výběžku by se denní maxima měla pohybovat okolo bodu mrazu, ještě o něco dál na sever by mělo po celý den mrznou a sněžit. Z toho plyne poměrně výrazné teplotní rozhraní. Kdyby se posunulo o pár desítek kilometrů na jih...

Závěrem: Šance na bílé Vánoce poněkud poklesly, ale ne až k nule. Za pár dnů si řekneme, jak to teda bude!

Úplně závěrem: Budete-li do čtvrtka lítat po obchodech, deště ani sněžení se bát nemusíte. K tomu odpoledne okolo nuly, resp. maxima okolo 2 až -2 °C.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru