Nadvládu nad počasím přebírají tlakové výše. Co to v praxi znamená?
Ilustrační foto: CC0
Litoměřice

Ústecký kraj - K radosti všech, kdo se neradi potýkají s větry a podobnými jevy, se nad střední, ale také východní a západní Evropou rozprostře rozsáhlá a stabilní oblast vysokého tlaku vzduchu. Přesněji řečeno půjde o symbiózu (souhru) dvou oblastí vysokého tlaku vzduchu. Nejčerstvější výstupy předpovědních modelů naznačují, že nejdříve se tlakové níže dočkáme o víkendu.

Přijde od severozápadu, ale celkem rychle se vyplní (zanikne) s tím, že hned v pondělí (15. listopadu) se na scénu vrátí oblast vysokého tlaku vzduchu, přesněji řečeno opět dvojice tlakových výší. Tu po 17. listopadu vystřídá cyklonální severní proudění a s ním spojené citelné ochlazení, ke kterému se ve dnech 22. a 23. listopadu přidá brutální sněžení. Samozřejmě vše bude jinak, ale nyní je prostě podoba dlouhodobého výhledu takováto.

A teď přejděme k vizi na nadcházející dny:

9. listopadu: Pokud to nevíte, na 9. listopad připadá Mezinárodní den boje proti fašismu a antisemitismu. Aktuálně by se namísto proti fašismu a antisemitismu asi spíše hodilo proti „C-19 mafii“, ale nenarušujme si čakry, nechť je vše zalité sluncem, bez ohledu na okolnosti. Podstatné je, že papírová brčka (často přidaná k plastovému kelímku apod.) spasí tento svět. Určitou spásou bude i Silvi. Řeč je o tlakové výši, jejíž střed během úterka přejde přímo přes naši zemičku. Takže: Odpoledne, lépe definováno ještě do západu slunce, by se mělo všude vyjasnit. Do té doby bude mnohde nízká oblačnost. Holt listopad. Večer pak přechodně přibude vysoká oblačnost, ale o půlnoci by mělo být všude jasno. Máte-li teleskop, budete ho moci nažhavit. Nejvyšší odpolední teploty okolo 6 až 10 °C.

10. listopadu: Světový den vědy pro mír a rozvoj vyhlásilo roku 2001 OSN, připadá na 10. listopad. Také si občas říkáte, co za nesmysly se vyhlašuje? No nic. Díky tlakové výši jménem Silvi a jižnímu větru zažijeme typický listopadový den. To znamená někde sluníčko, jinde naopak mlha/nízká oblačnost. První možnost = odpolední maxima až okolo 10 °C, druhá možnost = odpolední maxima do 5 °C, plus minus. Rozdílná budou i ranní minima. Čím déle budou vidět hvězdy, tím níže rtuť teploměru klesne. Vždyť to znáte, je to každý rok stejné. Nejčastěji se středeční ranní minima budou pohybovat v rozmezí -2 až 3 °C.

11. listopadu: 11. 11., jaké to magické datum. Bohužel soudruha svatého Martina na oři bílém neuvidíme, čili... bude muset stačit svatomartinská husa atd. Ať už se nacpete tou husou anebo třeba haluškami, počítejte s tím, že venku bude lidově řečeno hnusně. Zdá se totiž, že většinu severozápadních Čech, jakož i většinu Česka, sevře inverzní mlha/nízká oblačnost a že se jen tak nerozpustí... Z toho plynou nejvyšší odpolední teploty mezi 4 až 6 °C, cca. Na vrcholcích Krušných hor zřejmě padne hranice 10 °C, tedy bude možné vyrazit za relativním teplem a hlavně sluncem řekněme na Klínovec.

Mějte pěkný, i když teplotní inverzí obohacený svatomartinský týden!

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru