Litoměřičtí zastupitelé zrušili dvě vyhlášky týkající se psů
Zdroj: www.litomerice.cz
Litoměřice

Litoměřice - Na červnovém jednání zastupitelé zrušili dvě obecně závazné vyhlášky týkající se psů. V prvním případě se jedná o vyhlášku o evidenci trvale označených psů a jejich chovatelů, ve druhém případě pak o volném pohybu psů na veřejném prostranství.

Důvodem byla novela veterinárního zákona, která zavádí centrální evidenci trvale označených psů a jejich chovatelů. Oproti předchozímu postupu nebude nutné, aby byl pes vybaven evidenční známkou, kterou bezplatně vydával Městský úřad v Litoměřicích.

„I přestože zrušením této vyhlášky odpadá povinnost evidenční známky u psa, budeme v jejím vydávání i nadále pokračovat. Pokud by se pes ztratil nebo zatoulal, strážníci městské policie díky známce okamžitě zjistí, komu pes patří a vrátí ho jeho majiteli,“ uvedla vedoucí Odboru kancelář starosty a tajemníka Městského úřadu Litoměřice Martina Skoková.

Volný pohyb psů na veřejném prostranství bude ve městě řešen jiným způsobem. V parcích je možné stanovit povinnosti návštěvními řády a upozornit na ně rozmístěním piktogramů. Na cyklostezkách je tato otázka řešena předpisy, které upravují provoz na pozemních komunikacích.

„Vždy platí, že majitelé za své psy zodpovídají tak, aby při míjení jiných osob a vedených psů nedošlo ke konfliktu. Toto je stanoveno jak v občanském zákoníku, tak i zákonu na ochranu zvířat,“ dodává Martina Skoková.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru