Jaká je aktuální kvalita vod u nás? Na šesti místech už můžete mít po koupání zdravotní problémy!
Pláž v Doksech v minulých letech. Ilustrační foto
Litoměřice

ČR - Ministerstvo zdravotnictví během sezóny na svém webu pravidelně zveřejňuje aktuální kvalitu koupacích vod v České republice v roce 2021. Poslední přehled je z 2. července.

Zákaz koupání zatím vydán nebyl, šest lokalit je k tomuto datu označeno jako nevhodné ke koupání. Dále byla na některých hojně navštěvovaných lokalitách zaznamenána již mírně zhoršená kvalita vody, např. Liberecký kraj – Máchovo jezero, kde byl zjištěn zvýšený výskyt sinic, dále hl. m. Praha – koupaliště Hostivař, kde je snížena průhlednost vody a také Moravskoslezský kraj – Těrlická přehrada, Vrbické jezero a VN Brušperk, kde přetrvává upozornění na riziko onemocnění cerkáriovou dermatitidou, z důvodu nadměrného výskytu plžů (zdroj cerkárií) a další.

Voda v následujících přírodních koupalištích neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem.

0507koupaliste

V místech ovlivněných přívalovými srážkami nebo povodněmi je nutné očekávat zhoršenou kvalitu vody, zvýšené riziko nákazou infekčním či jiným onemocněním a z preventivních důvodů se nedoporučuje v těchto lokalitách koupání.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru