Elektronicky se sečetlo už přes milion lidí: Online fáze sčítání se kvůli výpadku prodlužuje
Ilustrační foto
Litoměřice

ČR - O sčítání byl i v neděli enormní zájem. Dosud se prostřednictvím elektronického sčítacího formuláře sečetlo milion lidí. V některých chvílích vyplňuje formulář i více než 150 tisíc osob najednou.

„Těší nás zájem o online sčítání. Dosud se sečetl už milion lidí. Provoz všech systémů, ale i nasazení zaměstnanců a dodavatelů je maximální. Sledujeme provoz a zájemce o vyplnění elektronického formuláře aktivně informujeme o aktuálním vytížení aplikace,” oznámil předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček.

Technici v systému během víkendu provedli změny k navýšení kapacity. Přesto může při extrémně vysokém vytížení docházet k delším odezvám aplikace. Ve chvíli, kdy sčítací formulář vyplňuje najednou více než 150 tisíc osob, jsou zájemci o sčítání na tuto skutečnost upozorněni. V takových případech jim je doporučeno zkusit se přihlásit později, až se fronta uživatelů uvolní.

Statisíce vyplněných dotazníků se podařilo zpracovat navzdory tomu, že provoz byl dočasně postaven z preventivních důvodů mimo provoz, a to kvůli chybě na straně dodavatele systému online formuláře, společnosti OKsystem.

Český statistický úřad prodlužuje online fázi sčítání. Umožní tak sečíst se přes internet až do 11. května

„Prodloužení elektronického sčítání reaguje na přechodnou nedostupnost systému během prvního dne. Cílem je mimo jiné rozložit zátěž na aplikaci do delšího časového úseku. Lidé se tak navíc v současné epidemické situaci budou moci sečíst bezkontaktně online po celou dobu sčítání, tedy i v době distribuce listinných formulářů sčítacími komisaři,“ uvedl předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček.

Sečíst se přes internet bude možné odkudkoliv až do 11. května. Pokud se někdo nemůže nebo nechce sečíst online, může od 17. dubna do 11. května vyplnit listinný sčítací formulář. Prodloužit termín online sčítání umožňuje zákon. V současnosti zahájil ČSÚ jednání ohledně prodloužení provozu všech informačních systémů sčítání a úpravě informačních výstupů.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru