Galerie Gotického dvojčete má nového nájemce. Chce tu vytvořit komunitní zázemí
Foto: Filip Klieštík
Litoměřice

Litoměřice - Galerie Gotického dvojčete nacházející se v prvním patře jednoho z nejstarších dochovaných obytných domů v Litoměřicích bude mít nového nájemce.

Radní města rozhodli, že se jím stane Kulturní centrum Řehlovice (KCŘ). Pro litoměřickou veřejnost nejde o neznámý subjekt, protože KCŘ zde během posledních dvaceti let uspořádalo mnoho výstav.

Tyto unikátní prostory chce KCŘ celoročně využít prostřednictvím workshopů, výstav, vzdělávacích akcí a vzbudit zájem také u zahraničních návštěvníků města.

KCŘ plánuje komunitní, přeshraniční i mezinárodní projekty. „Kromě pravidelných výstav budeme nabízet kulturní a vzdělávací aktivity nejen v oblasti výtvarného umění. Naším působením chceme přispět k rozšíření přeshraniční spolupráce v regionu, a to prostřednictvím spolupráce s našimi dlouholetými partnery, jimiž jsou např. Euroregion Elbe/Labe v Drážďanech (pořadatelé festivalu Dny české a německé kultury) nebo riesa efau Kulturforum Dresden (Kulturní fórum v Drážďanech),“ uvedla Lenka Holíková, jednatelka Kulturního centra Řehlovice. Hlavním partnerem je pak litoměřický Institut kresby a grafiky, z. s., který vede Lenka Kahuda Klokočková.

Nový nájemce nezapomíná ani na místní obyvatele, kterým chce v Gotickém dvojčeti vytvořit komunitní zázemí. „Těšíme se na celoroční výstavní program, koncerty, diskuse, literární večery, přednášky, spolupráci s místními školami či neziskovými organizacemi, zdejšími umělci, Severočeskou galerií výtvarného umění a dalšími. Naším cílem je propojovat všechny generace prostřednictvím kultury a umění a vytvořit tak unikátní platformu,“ dodává s nadšením Lenka Holíková.

V přízemí Gotického dvojčete i nadále funguje litografická dílna LITHO LITO, jejímž cílem je chránit a šířit grafickou techniku kamenotisku. K zahájení činnosti přistoupí nový nájemce v okamžiku, kdy vládní opatření umožní otevřít galerie a organizovat kulturní akce malého rozsahu.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru