České firmy zatím velké propouštění neplánují, může však nastat během prázdnin
Ilustrační foto
Litoměřice

ČR - Většina českých firem zatím žádné velké propouštění neplánuje a ani nevnímá, že by se na snižování počtu pracovníků měla začít připravovat. Téměř čtvrtina zaměstnavatelů dokonce plánuje doplnění počtu zaměstnanců na stav v době před koronakrizí. Vyplývá to z průzkumu personální agentury Grafton Recruitment. Situace se ovšem může změnit v průběhu letních prázdnin, kdy skončí vládní podpůrná opatření.

Nejbližší období vnímají podle průzkumu personální agentury Grafton Recruitment více než dvě třetiny (70 %) zaměstnavatelů z pohledu zaměstnanosti pozitivně, bez nutnosti výrazněji snižovat stav a propouštět. Zhruba čtvrtina firem (26 %) pak očekává snížení počtu pracovníků o 1 - 5 %, přibližně každá dvacátá společnost plánuje redukovat počet zaměstnanců o 5-10 % a jedna firma ze sta předpokládá propuštění více než desetiny pracovní síly.

„Je patrné, že firmy jsou v různé situaci a podle toho i reagují. Některé z nich omezení související s pandemií zasáhla výrazně, jiné minimálně a u části dokonce došlo k rozvoji jejich byznysu. Záleželo na oboru podnikání, místě působnosti, velikosti a samozřejmě i na tom, jak dalece pokročily v digitalizaci,“ říká Jana Vávrová, projektová manažerka v Grafton Recruitment s tím, že zásadní rozhodnutí o tom, jak se s nastalou situací vyrovnat, odkládá valná většina zaměstnavatelů do doby po ukončení vládních podpůrných opatření.

Více než polovina (53 %) oslovených společností neočekává, že by musela snižovat počty kmenových pracovníků, více než čtvrtina (27 %) se naopak obává, že taková situace pravděpodobně nastane. Zbylá pětina organizací již ví, že to bude zapotřebí, přičemž třetina již má dokonce vypracovaný konkrétní plán řešení a dvě třetiny hledají možnosti, jak zachovat co nejvyšší počet pracovníků a zvýšit jejich flexibilitu.

Nejvíce firem, zhruba 30 %, očekává, že počet zaměstnanců na stav před koronakrizí doplní do konce roku 2020. Téměř čtvrtina tak učiní již do letošního července a méně než 5 % do září. V součtu tedy nadpolovičních 56 % oslovených společností v ČR plánuje doplnit počet zaměstnanců ještě letos. Naproti tomu 23 % firem předpokládá, že počty zaměstnanců na stav před koronakrizí doplní až v roce 2021 a 21 % se dokonce domnívá, že se tak nestane již nikdy.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru