VÍTE, ŽE: Cestování vlakem bude snadnější. Vzniká jednotná jízdenka pro více dopravců
ilustrační foto
Litoměřice

Ústecký kraj - Jednotná jízdenka pro všechny vlaky přichází na českou železnici 14. června 2020. Jako první ji vyzkoušejí cestující v Ústeckém, Libereckém a Plzeňském kraji na vybraných linkách.

V neděli 14. června začal pilotní provoz systému jednotného tarifu. Jeho cílem je odhalit možné chyby a doladit vše tak, aby byl OneTicket v ostrém provozu od prosince 2020 plně funkční. Rozsah pilotního provozu je v souladu s dříve uvedeným záměrem, tedy 5 dopravců, 2 tratě a 146 vlakových spojů.

Pilotní provoz se připravuje na červen

Letos v červnu se spustí testování cestování na Jednu jízdenku, poprvé tak budete mít možnost vyzkoušet OneTicket v praxi. Pilotní provoz bude určen pro první technologické testy systému v reálném provozu, aby bylo možné vyladit všechny problémy, které se s nasazováním systému do praxe mohou objevovat. Ostrý provoz na celém území Česka začne letos v prosinci, je proto potřeba vše s dostatečným předstihem zkoušet.

Zpočátku by se do pilotního provozu mělo zapojit pět železničních dopravců ve dvou oblastech Česka. S Jednou jízdenkou nebudete muset řešit, do kterého vlaku na své cestě nastoupíte. Ať je zelený, žlutý, oranžový, modrý, nebo třeba puntíkovaný, OneTicket bude platit u všech dopravců, kteří se na tratích zapojených do pilotního provozu se svými vlaky pohybují. Mezi spoji různých dopravců zároveň budete moci libovolně přestupovat, aniž byste si pokaždé kupovali nový lístek.

Lokality pro pilotní provoz jsou vybrány tak, aby se na tamních tratích pohybovalo vždy více dopravců najednou a vy měli možnost systém při svých cestách otestovat.

Například mezi Rumburkem a Českou Lípou máte na výběr mezi rychlíky Arrivy a regionálními vlaky Českých drah. Pro pravidelné dojíždění do školy nebo do práce určitě stojí za to vyzkoušet traťové jízdenky OneTicket. V takovém případě nebudete muset řešit, že do práce i z práce musíte vždy čekat vždy na vlak stejného dopravce. Pojedete v čase, který vám nejvíce vyhovuje.

Druhá pilotní lokalita sahá od Plzně až k Mostu. U Plzně můžete střídat cestování rychlíky GW Train Regio s osobními vlaky Českých Drah a v oblasti kolem Mostu, Chomutova a Žatce se zapojil také RegioJet ÚK a Die Länderbahn CZ.

Proč jedna jízdenka?

Na českou železnici vstoupili v uplynulých letech noví dopravci. Na dálkových linkách i v regionech dnes provozuje osobní vlaky 13 společností. Vlaky i služby se tak leckde výrazně mění, jednoduchost a propojitelnost železnice však musí zůstat zachovány. Proto vzniká Jedna jízdenka pro všechny. Setkáte se s ní i pod názvem OneTicket.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru