Lidé už dostávají 25 tisíc od Finanční správy. Nepanikařte, pokud je ještě nemáte na účtu
Ministryně financí Alena Schillerová. Foto: MF ČR
Litoměřice

ČR – Finanční správa k 20. dubnu přijala již přes čtvrt milionu žádostí o kompenzační bonus pro osoby samostatně výdělečné činné z programu Pětadvacítka. Většinu z nich prý již obratem ověřila a zpracovala.

„Platební příkaz byl dosud zadán na celkovou částku 3,5 miliardy korun,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová. Dnes má podle jejích slov odejít na účty podnikatelů zasažených koronavirovou krizí dalších 1,66 miliardy korun.

„Většinu vyplacených peněz už mají lidé na svém účtu a plní svůj účel. Pokud zatím ne, není potřeba panikařit a zahlcovat úřady novými žádostmi. Platí, že žádosti podané kolem Velikonoc budou proplaceny nejpozději do konce dubna,“ sdělila Alena Schillerová.

Ne všechny finanční úřady ale peníze proplácejí stejně rychle. Lidé, kteří například podali žádosti během velikonočního víkendu v Mostě, již peníze dostávali včera. Ve stejném okrese, ale u finančního úřadu v Litvínově, jsou stále některé žádosti podané ve stejnou dobu zatím neproplacené.

2104opatreniminfin

Vláda ČR v pondělí posvětila pokračování Pětadvacítky. Dosud se týkala jen termínu do konce dubna. Pokud návrh novely z dílny Ministerstva financí projde Sněmovnou, budou si moci OSVČ postižené koronavirem žádat o další peníze. Konkrétně o 500 korun za každý den v prodlouženém bonusovém období od 1. května do 8. června.

„Datum 8. června odpovídá poslední fázi otevírání provozoven podle vládního plánu uvolňování. Prioritou bude i nadále jednoduchost, rychlost a administrativní nenáročnost elektronického podání formuláře a okamžité vyplacení peněz,“ uvedla šéfka resortu financí.

Peníze mají lidem pomoci překlenout složitou situaci, ve které se ocitli po zavedení vládních omezujících nařízení a nemohou provozovat své živnosti nebo se jich dotkla zavedená opatření.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru