Úřad práce pomůže zaměstnavatelům i uchazečům o práci. Většinu záležitostí navíc vyřídíte elektronicky
Ilustrační foto
Litoměřice

ČR - Úřad práce ČR se v období nouzového stavu ještě více zaměřil na sladění nabídky a poptávky na pracovním trhu. Zaměstnavatelům, kteří se v souvislosti se situací kolem onemocnění COVID-19 potýkají s nedostatkem zaměstnanců, nabízí pomoc při zajištění nových pracovníků.

V případě uchazečů o zaměstnání pomáhá především v rámci zprostředkování práce. Pokud jde o proces podávání žádostí a dalších formulářů, většinu záležitostí je možné vyřídit elektronicky. Vše se tak urychlí.

Ke konci března 2020 evidoval ÚP ČR celkem 225 678 uchazečů o zaměstnání. Zaměstnavatelé nabízeli jeho prostřednictvím 342 287 volných pracovních míst. Současná situace vyvolala větší poptávku po určitých profesích. Zaměstnavatelé momentálně hledají mimo jiné nové zaměstnance v zemědělství, v lesnictví, ovocnářství, v potravinářství, ve stavebnictví, v logistice, e-shopech nebo třeba kvalifikované řemeslníky, řidiče, analytiky a vývojáře softwaru.

„ÚP ČR nabízí zaměstnavatelům maximální pomoc při obsazování volných pozic. Je ale důležité, aby tato volná místa Úřadu práce ČR nahlásili. Zprostředkovatelé je pak ihned mohou párovat s vhodnými uchazeči o zaměstnání,“ upozorňuje ředitel Odboru zaměstnanosti Generálního ředitelství ÚP ČR Jan Karmazín.

Propojování poptávky a nabídky na trhu práce je v současné době dynamický a flexibilní proces. Zaměstnanci ÚP ČR aktivně mapují situaci na trhu práce. Se zaměstnavateli komunikují především telefonicky. Zjišťují jejich potřeby a plány do budoucna. Zajímají se o to, jestli konkrétní firma chce snižovat nebo naopak zvyšovat stavy zaměstnanců. Úřad práce ČR tak umí připravit jednotlivým zaměstnavatelům nabídku služeb na míru.

Na základě spolupráce MPSV, ÚP ČR a Ministerstva zemědělství je úřad přípraven pomoci také 119 zaměstnavatelům, kteří působí v oblasti zemědělství a potravinářství. Aktuálně potřebují obsadit 5 539 volných pracovních míst. Úřad práce ČR může pomoci také tehdy, kdy zaměstnavatelé propouštějí cizince. Jedná s agenturami práce, Centrem na podporu integrace cizinců, správními úřady i zaměstnavateli, kteří by cizí státní příslušníky zaměstnali.

V rámci snahy o co nejefektivnější propojení aktérů na pracovním trhu zasílá ÚP ČR uchazečům a zájemcům o zaměstnání tzv. „informace o volném pracovním místě“. Klientům tak nabízí, obdobně jako v případě tzv. doporučenek, které nezaměstnaným vystavuje ve standardním režimu, vhodné pracovní pozice, odpovídající jejich požadavkům, vzdělání nebo zdravotnímu stavu.

„O zprostředkování zaměstnání a zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání žádají v současné době především lidé, kteří pracují v pohostinství, ve službách, v cestovním ruchu, v oblasti automobilového průmyslu a u subdodavatelů působících v této oblasti. Hlásí se i ti, kteří pracovali ve výše uvedených oborech v zahraničí, např. v Rakousku, Itálii, SRN či Švýcarsku. Mezi těmi, kteří kvůli omezením přerušili v březnu svou činnost, byla i řada OSVČ,“ shrnuje Jan Karmazín.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru