V „zelených“ autobusech platí od pondělka opět nástup předními dveřmi
Ilustrační foto: e-deniky.cz
Litoměřice

Ústecký kraj - Od pondělí 20. dubna se budou moct cestující v „zelených“ autobusech odbavit u řidiče podle platného ceníku Dopravy Ústeckého kraje.

Nástup předními dveřmi je tedy povolen. Povinnost nosit roušky či jakoukoliv vhodnou ochranu přes nos i ústa zůstává nadále. Omezení školních spojů, noční dopravy a turistické dopravy včetně cyklobusů stále platí. Do odvolání také platí nepoužívání tlačítka pro výstup („STOP“), cestující musí včas dát najevo svůj záměr, že chce vystoupit.

„Po dobu trvání mimořádných opatřeních v dopravě jsme postupně dovybavili dopravce osobními ochrannými pomůckami a dopravci zavedli pravidelné dezinfikování dotykových ploch ve vozech. I díky tomu jsme se po předchozím jednání s našimi dopravci rozhodli k postupnému návratu do normálu v rámci cestování veřejnou dopravou,“ říká k rozhodnutí náměstek hejtmana pro oblast dopravy Jaroslav Komínek. Zabránění přístupu a sezení na přední řadě sedadel u řidiče je plně v kompetenci jednotlivých dopravců.

Ústecký kraj zatím z prostředků státu či vlastních rozdělil mezi dopravce 160 tisíc ústenek, 3 768 respirátorů, 48 tisíc rukavic a 36 tisíc litrů dezinfekce na ruce. Aktuálně probíhá rozdělení dalších 47 tisíc ústenek, přes 20 tisíc rukavic a 1 780 ochranných brýlí.

Vzhledem ke snížení počtu cestujících veřejnou dopravou a nemožnosti odbavování u řidiče je v rámci Dopravy Ústeckého kraje odhadován pokles tržeb za březen zhruba o 23 milionů korun. Veřejná doprava se postupně vrací do normálu i na železnici. Ve vlacích už jsou cestující odbavováni od úterý 14. dubna.

S ohledem na další vývoj situace doporučujeme cestujícím sledovat stránky www.dopravauk.cz, Facebook Dopravy Ústeckého kraje a případně kontaktovat dispečink DÚK na čísle 475 657 657. Vzhledem k mimořádné situaci nemusí být na zastávkách vždy aktuální jízdní řád. Přímý odkaz na aktuální jízdní řády DÚK: jr.dopravauk.cz

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru