Zhruba třetina pacientů s koronavirem na Litoměřicku je z Domova U Trati
Ilustrační foto
Litoměřice

Litoměřice - Litoměřicko má v rámci Ústeckého kraje nejvyšší počet lidí pozitivně testovaných na COVID-19. Ke včerejšímu večeru jich bylo 181, přičemž 7 osob se uzdravilo. Jaká je situace přímo v Litoměřicích?

„Zhruba sedm desítek případů přímo souvisí s nákazou v Domově U Trati, což je více než jedna třetina celkového počtu. Přímo v Litoměřicích jsou nakaženy zhruba tři desítky lidí, přičemž první případ registrujeme od 6. března. Zbývajících osm desítek lidí je v karanténě na různých místech bývalého okresu Litoměřice. Číslo je vyšší i proto, že v okrese registrujeme hodně rodinných výskytů, kdy se v úzkém kontaktu v domácím prostředí snáze nakazí více lidí. V sedmi případech došlo k uzdravení,“ informovala epidemioložka Ladislava Matějíčková starostu Litoměřic Ladislava Chlupáče. S ohledem na vysoký počet dotazů z řad veřejnosti učinila výjimku, neboť i nadále platí rozhodnutí Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem, že přesná čísla za jednotlivá města a obce nebudou zveřejňována. Pouze souhrn za jednotlivé bývalé okresy, jako tomu je dosud.

Ze statistik dále vyplývá, že v rámci krajů jsme na 7. místě v přepočtu nakažených na 100 tisíc obyvatel. V počtech lidí v karanténě byl Ústecký kraj k 13. dubnu mezi ostatními kraji na 8. místě. Jako okres jsme na tom jinak. V počtu lidí v karanténě i v počtu nákaz jsme v první desítce. „Nicméně je nutno kromě vysokého počtu nakažených v Domově U Trati, které je v karanténě, ale nemocní v tuto chvíli nejsou v ohrožení života, vzít v potaz i to, že bývalý litoměřický okres patří v republice k těm s nejvyšším počtem obcí. Co se týče počtu obyvatel patříme do první poloviny,“ dodal Ladislav Chlupáč, starosta Litoměřic, které patří v rámci kraje mezi města s nejrozvinutější sítí sociálních služeb.

Patrně příští týden by na Litoměřicku mělo začít plošné testování zhruba 3 tisíc dobrovolníků v rámci projektu Univerzity Karlovy s cílem zjistit promořenost populace. Podrobnější informace prozatím nejsou k dispozici.

Město Litoměřice od počátku epidemie přijalo celou řadu opatření (viz letáček dole), aniž by čekalo na pokyny vlády. Jako správným krokem se ukázalo být dočasné zrušení provozu městské autobusové dopravy.

V té souvislosti starosta vyzývá obyvatele, aby nadále dodržovali nařízení Vlády ČR. „Plno práce měla městská policie o Velikonocích například na Střeleckém ostrově, kde se sešly desítky lidí, kterým strážníci domlouvali a nabádali je k opatrnosti. Je sice pravda, že individuální sportovci jako cyklisté nebo běžci roušku mít nemusejí, ale pokud projíždějí nebo běží místem, kde je více lidí, měli by být ohleduplní a roušku si nasadit,“ vyzval starosta Chlupáč.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru