Zastupitelé Lovosic zřídili novou příspěvkovou organizaci a schválili novou vyhlášku
Zdroj: www.meulovo.cz
Litoměřice

Lovosice - Na konci března se uskutečnilo druhé letošní jednání Zastupitelstva města Lovosice. Jednalo se mimo obligátní body také o zřízení nové příspěvkové organizace města a schválena byla nová obecně závazná vyhláška regulující používání hlučné zábavní pyrotechniky.

Týden před konáním zastupitelstva se uskutečnilo také Setkání s radnicí, kde se diskutovalo mimo jiné i o parkovacích místech, separaci odpadu a představena byla komunikační platforma Mobilní rozhlas.

Zastupitelstvo svým usnesením zřídilo novou příspěvkovou organizaci, která se bude zabývat poskytováním pečovatelské služby. Organizace ponese název: Sociální služby města Lovosice, a její zřizovací listina nabyde účinnosti od 1. června 2019.

Prvotním cílem organizace bude zabezpečit činnost registrované sociální služby: Pečovatelská služba města Lovosice v souladu s Komunitním plánem péče a ve větším rozsahu než doposud. V tuto chvíli je služba zabezpečována prostřednictvím Odboru sociálních věcí a zdravotnictví (OSVaZ) a rozsahem činností již překračuje možnosti takovéhoto způsobu řízení. Z tohoto důvodu město přistoupilo k zřízení organizace (PO) se samostatnou právní subjektivitou, která by lépe zajistila financování, realizaci provozu a naplňování Standardů kvality sociálních služeb.

„Příspěvková organizace je pro město výhodnější než organizační složka z mnoha důvodů. Vzhledem k rozsahu činností musí nyní zaměstnanci úřadu zabezpečovat celou řadu každodenních provozních záležitostí, které později odpadnou. U příspěvkové organizace není riziko, že by město přišlo o svůj majetek, protože ona sama žádný majetek nevlastní. Zároveň má ZM přehled o finančních tocích v organizaci a schvaluje výši finančních prostředků na její provoz. Hlavní výhodou bude možnost do budoucna rozšířit nabídku sociálních služeb a poskytovat nejen pečovatelskou službu,“ vysvětlil starosta města Milan Dian.

Dalším krokem je vyřešení personální obsazení nové organizace, zapůjčení majetku a doladění financování prostřednictvím registrace sociální služby. Hlavním účelem činnosti nové příspěvkové organizace bude poskytování pomoci a podpory fyzickým osobám v nepříznivé sociální situaci ve spádové oblasti Lovosice a poskytování zdravotní péče ve vlastním sociálním prostředí klienta.

Na zasedání byla také schválena nová obecně závazná vyhláška, ze které budou mít radost zejména majitelé psů, protože reguluje používání hlučné zábavní pyrotechniky. Doposud žádná takováto vyhláška ve městě neexistovala. Vyhláška zakazuje používání hlučné zábavní pyrotechniky na všech veřejných prostranstvích v zastavěném území města a dále na všech místech ve městě, pokud hluk v intenzitě způsobilé narušit veřejný pořádek přesáhne na další veřejné prostranství nebo soukromý pozemek. V praxi to znamená, že pokud hluk způsobený odpálením obtěžuje osoby v sousedství, jedná se o porušení vyhlášky. Pokud by se odpalovala v odhlučněném prostoru nebo na samotě, kde se zvukové vlny nemohou rozšířit na veřejné místo, nebude to v rozporu s vyhláškou. Vyhláška dále stanovuje dvě výjimky: jednou z nich je noc z 31.12. na 01.01. a tou druhou je žádost schválená radou, podaná občanem nebo právnickou osobou minimálně 30 dnů před použitím zábavní pyrotechniky.

Na dodržování OZV budou dohlížet strážníci městské policie a příslušní zaměstnanci úřadu. Porušení zákazu používání zábavní pyrotechniky je považováno za přestupek, za který je možné udělit pokutu až do výše 20 000 Kč, přičemž v některých případech (například při ublížení na zdraví nebo poškození cizího majetku) může jít i o trestný čin. OZV je zveřejněna na webových stránkách města meulovo.cz. Hlavními tématy, kterých se týkalo „Setkání s radnicí“ o týden dříve, bylo možné zřízení dalších parkovacích míst ve městě, srozumitelnost veřejného rozhlasu v některých ulicích, veřejné stravování anebo například nakládání s odpady a jeho třídění. Zástupce úřadu seznámil přítomné s novou komunikační platformou „Mobilní rozhlas“ a podnětná diskuze se vedla také k propagaci města v médiích. Zástupci radnice si vyslechli poděkování za jarní květinovou výzdobu a dotazy občanů směřovaly také na lávku přes Labe, vnitroblok u Turka a další připravované projekty města.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru