Vajgly, exkrementy, vyjeté koleje: Konec zimy odhalil znečištění hned na několika místech
Zdroj: www.meulovo.cz
Litoměřice

Lovosice - Zatímco jsou jarní cibuloviny ještě v zemi, trávníky, ve kterých jsou vysazeny, mohou skrývat mnoho nepříjemných nástrah. V jarních měsících se totiž město potýká s vyjetými kolejemi od aut parkujících v zeleni, psími exkrementy nebo vyhozenými nedopalky cigaret.

Jarní měsíce obecně ukáží, jak moc jsou městské prostory a zejména pak travní plochy znečistěné. Nová tráva začíná teprve růst a v té loňské je znečištění nashromážděné za zimu mnohem lépe patrné. Navíc se rozměklé travní plochy snadněji poškodí v důsledku nešetrného parkování. Zelené plochy kolem panelových sídlišť a na Osmičce odkrývají značné množství psích exkrementů. Lidé si jich také více všímají, a to proto, že jaro a hezké počasí vybízí k procházkám a trávení volného času mimo domov.

V březnu se na úklid travních ploch zaměří pracovních Technických služeb města. Ještě než bude zahájen pravidelný úklid komunikací a chodníků, projdou jejich zaměstnanci město s vysavačem na psí exkrementy a budou se snažit odklidit jich co nejvíce. „Tento celoplošný úklid jsme naplánovali již podruhé a plánujeme tuto aktivitu opakovat každoročně. Samozřejmě úklid provádíme i průběžně, ale apeluji především na svědomí majitelů psů, aby poctivě uklízeli a neznečišťovali ulice a trávníky,“ uvedl Stanislav Hruza, ředitel TSML s tím, že každoročně město kupuje odpadkové pytle na psí exkrementy v hodnotě 40 tis. Kč.

0503znecisteni2

Nedopalky v Kostelní ulici. Zdroj: www.meulovo.cz

„Nedávno jsme byli upozorněni na problém s nedopalky od cigaret v travní ploše v ulici Kostelní. Bohužel to není ojedinělý případ. Nedopalky lidé vyhazují ve velkém také do velkoobjemových květináčů u nádraží nebo v Žižkově ulici. Rád bych apeloval na nepořádné kuřáky, kteří takto znehodnocují veřejné prostory. Nezaslouží si to ani obyvatelé bytových domů ani cestující využívající nádraží. Je smutné, že se dokážeme takto chovat k nově zrekonstruovanému nádraží, které by mělo být výkladní skříní města především pro nově příchozí návštěvníky a turisty,“ podotkl místostarosta města Vladimír Šuma.

V roce 2018 vydalo město aktualizovanou vyhlášku o ochraně zeleně v zástavbě a ostatní veřejné zeleně. Jejím cílem je vytvoření dalších podmínek pro ochranu veřejné zeleně zejména pak přispět ke zlepšení jejího vzhledu. Celé znění vyhlášky naleznete na webu města: www.meulovo.cz.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru