Drogy, padělky, daňové úniky i nelegální hazard: Celníci měli v loňském roce plné ruce práce
Foto: Celní správa České republiky
Litoměřice

Severní Čechy - Ústečtí celníci měli v loňském roce napilno. Kromě výběru cla, daní a ostatních poplatků bojovali v terénu proti padělkům, daňovým únikům, nelegálnímu hazardu i drogám.

Celníci v uplynulém roce zajistili na severu Čech bezmála 14 tisíc kusů padělků či napodobenin, a to nejen na tržnicích či v kamenných provozovnách, ale i při celním řízení. Hodnota zajištěného zboží vyčíslená v ceně originálních výrobků dosáhla téměř 11,5 milionů korun. Co do množství se v žebříčku zajištěných komodit nejvýše umístily dětské hry, hračky a stavebnice (6 501 kusů) před zdravotní a sportovní obuví (5 355 párů). Třetí příčka patřila módním doplňkům, jako jsou tašky, kabelky a peněženky (915 kusů), dále následovalo oblečení (520 kusů) a ostatní drobné zboží jako jsou pánské ochrany (307 kusů), sluchátka (199 kusů) a parfémy (193 kusů). Největší záchyt padělků zaznamenali ústečtí celníci při důkladné kontrole kontejneru dovezeného z Číny.

2801celnici1

Foto: Celní správa České republiky

Mobilní hlídky celníků při kontrolách zaměřených na přepravu, skladování a prodej vybraných výrobků zajistily v regionu bezmála 66 tisíc kusů cigaret, téměř 47 kilogramů tabáku, 19 tisíc litrů minerálních olejů a 365 litrů lihovin bez řádného prokázání jejich zdanění. Zabránili tak daňovým únikům ve výši téměř půl milionu korun.

V rámci pátrání po zboží uniklému celnímu dohledu dále odhalili bezmála osm kilogramů omamných a psychotropních látek či prekurzorů k jejich výrobě (např. 3 kg tablet obsahujících metamfetamin, 1 200 gramů kokainu, 3 kg marihuany, 58 sazenic konopí a další). Zakázané látky odhalili nejen v osobních vozidlech, ale i linkovém autobuse a vlakových spojích.

2801celnici3

Foto: Celní správa České republiky

Prioritou v předešlém roce však byly kontroly zaměřené na potírání nelegálního hazardu. Příslušníci dohledu nad subjekty provedli v této oblasti na území Ústeckého kraje během uplynulého roku 206 kontrol, porušení zákona zjistili ve 117 případech. Odhalili 34 nelegálních heren a v nich zadrželi 130 výherních technických zařízení tzv. kvízomatů a bezmála 110 tisíc korun v hotovosti.

Četné aktivity směřovaly také do oblasti kontrol EET, kde provedli 832 kontrol a zjistili 176 případů porušení zákona. Nejčastěji se jednalo o nevystavení účtenky, nezaslání údajů o platbě či opomenutí umístit informační oznámení. Na místě celníci vybrali v příkazním řízení od přestupců více než 455 tisíc korun a ve správním řízení pak uložili dalších 616 tisíc korun. K uzavření provozovny ústečtí celníci přistoupit nemuseli.

V rámci výkonu státního odborného dozoru v silniční dopravě mobilní hlídky celníků kontrolovaly řidiče nákladních vozidel, zda dodržují, dobu jízdy, odpočinku a stanovené bezpečnostní přestávky. Porušení zjistili u 212 řidičů. Rozdali 175 pokut v úhrnné výši 250 tisíc korun. Pěti zahraničním řidičům uložili kauci v celkové výši 135 tisíc korun. Nejčastějším prohřeškem řidičů bylo nevedení záznamů o době řízení, jiné práci nebo pracovní pohotovosti, ale i jízda na kartu jiného řidiče. Celníci odhalili i magnet na snímači převodovky, který znemožnil správnou funkci tachografu.

2801celnici4

Foto: Celní správa České republiky

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru