Litoměřice - Nadějná kuchařka Nela Nováková ze Střední školy pedagogické, hotelnictví a služeb z Litoměřic se probojovala do finálové patnáctky 6. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare. Velké finále se uskuteční 4. prosince 2018 v pražském gastro studiu Chefparade+.
Pro nejlepší školy a soutěžící jsou připraveny ceny v hodnotě 45 000 Kč. I letos bude do hlasování zapojena veřejnost. O postup do finále usilovalo více než 140 studentů z celkem 43 středních škol.
Úkolem 15 finalistů je připravit naživo svůj originální recept zdravé, chutné a originální svačinky za použití výrobků Rio Mare. Na vytvoření moderní tuňákové svačinky mají časový limit 20 minut. Porotci budou hodnotit nejen chuť a přípravu, ale také nápad a foodstyling.
Nejlepší vyhrává poukaz v hodnotě 7 000 Kč a soutěžící na druhém a třetím místě získají poukazy v hodnotě 5 000 Kč a 3 000 Kč. Pořadatelská porota vyhlásí „Zvláštní cenu Rio Mare“ v hodnotě 5 000 Kč. Navíc všechny školy, ze kterých budou ocenění kuchařky a kuchaři, dostanou tuňákové produkty Rio Mare ve stejných hodnotách.
O nejlepších soutěžících bude rozhodovat odborná porota složená z garanta soutěže Mistra kuchaře Vladimíra Picky, šéfkuchaře restaurace Aureole Jiřího Krále a šéfkuchaře kuchařského studia Atelier Culinary Vladislava Stupariče. Druhou porotu tvoří zástupci pořadatele a foodbloggerka Eva Ehrenbergerová. Finálovým kolem provede soutěžící herečka, moderátorka a kuchařka Markéta Hrubešová.
I letos bude do hlasování zapojena veřejnost, která na facebookových stránkách Rio Mare Česko udělí „Cenu veřejnosti“ v hodnotě 5 000 Kč v tuňákových produktech. Hlasování bude probíhat od 26. do 30. listopadu. Facebooková stránka nabídne rovněž živý finálový přenos. Velké finále se koná v úterý 4. prosince 2018 v gastronomickém studiu Chefparade+ v pražských Holešovicích.
Letošní již 6. ročník celostátní soutěže Svačina roku Rio Mare pořádá společnost Bolton Czechia, která je výhradním distributorem tuňákových výrobků Rio Mare v České republice.
Sýrový měšec s tuňákem Rio Mare
Suroviny na 4 porce: 1 konzerva tuňáka Rio Mare ve vlastní šťávě, 7 lžic mandlové mouky, 1 vejce, 200 ml mléka, 120 g mozzarelly, 80 g rajčat, lžička koriandru, 200 g majonézy, 400 g cibule, 5 lžic extra panenského olivového oleje Monini, lžíce kapar a na dochucení sůl a pepř.
Postup: Připravíme si těsto na palačinky z mandlové mouky, nastrouhané mozzarelly, vajec a mléka. Palačinky připravujeme na pánvičce a snažíme se, aby těsto bylo co nejtenčí. Mezi tím si připravíme směs z pokrájených rajčat na kostičky, koriandru, mozzarelly a tuňáka Rio Mare ve vlastní šťávě. Připravenou směs pokládáme na palačinky a zabalíme do měšce, které pečeme na 160°C přibližně 8 min. Z cibule si uděláme kroužky, které dáme na měšec, aby nám držel tvar. Do majonézy přidáme nasekané kapary, zbytek koriandru a dochutíme solí a pepřem.