Ústecký kraj – Krušnohorský med květový Petra Emingera z Lomu, Špaldový medovník, Žatecký dalamánek, Koštický jeřabinový likér, Kefír z Drmal či Hrobský sušený salám – to je jen hrstka zástupců potravin, které si za Ústecký kraj vysloužily v minulých ročnících označení Regionální potravina. Právě nyní je možnost se přihlásit do soutěže nového ročníku.
Přihlášky do soutěží se posílají do 19. května 2024. Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže se odehraje v září na výstavě Zahrada Čech v Litoměřicích.
O národní značku regionální potravina se mohou ucházet malí a střední výrobci. Krajskou koordinátorkou soutěže pro Ústecký kraj je Radomíra Plachá z Okresní agrární komory Most. Ocenění Regionální potravina uděluje ministerstvo zemědělství od roku 2010 nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí ve 13 krajských soutěžích.
Iniciativa projektu je zaměřena na zvýšení povědomí o lokálních potravinách a ocenění kvality, tradice a inovace ve výrobě potravin. Cílem je nejenom vyzdvihnout vynikající produkty, ale také podpořit udržitelné zemědělství, ochranu životního prostředí a podnikatelský a ekonomický rozvoj v regionech České republiky.
Potřebné informace najdou zájemci na webových stránkách ZDE.