Železnice mají první letošní oběť nehody. Nejtragičtějším měsícem posledních dvou let byl říjen
Foto: Drážní inspekce
Litoměřice

ČR - V roce 2018 zemřelo na dráhách v České republice celkem 227 osob, což je o 8 % méně než v roce 2017. Celkový počet mimořádných událostí vzrostl o 16 a zraněných osob o 22 případů. Letošní první obětí mimořádné události na železnici se stal člověk, který zemřel dnes ráno před sedmou hodinou po střetu s osobním vlakem mezi Letohradem a Žamberkem na Orlickoústecku.

Největší podíl na počtu usmrcených osob ve statistických výstupech Drážní inspekce každoročně zaujímají střety vlaku s člověkem, přičemž snížení počtu usmrcených v roce 2018 je dáno především nižším počtem střetů vlaku s osobou i usmrcených při těchto mimořádných událostech. Zatímco v roce 2017 zemřelo při střetu vlaku s osobou 203 osob, tak v roce 2018 došlo ke snížení tohoto počtu o 13 % na 175. Stejně se snížil i celkový počet těchto mimořádných událostí. Nejtragičtějším měsícem v letech 2017 i 2018 byl říjen, kdy se udál nejvyšší počet střetů a současně zemřelo nejvíce osob.

0401vlak2

Zdroj: www.dicr.cz

Počet střetnutí na železničních přejezdech v roce 2018 v porovnání s rokem 2017 byl shodný. Téměř totožný byl i počet usmrcených při těchto nehodách, kdy v roce 2018 zemřelo na přejezdech celkem 33 osob, což je o jednu méně, než v roce předcházejícím. Nejvyšší počet střetnutí Drážní inspekce eviduje v srpnu 2018, kde se událo hned 22 střetnutí, přičemž při těchto nehodách zemřel „pouze“ jeden člověk a dalších 9 bylo zraněno. Nejvyšší počet usmrcených eviduje Drážní inspekce v červenci a prosinci, kdy shodně zemřelo na přejezdech pět osob. V roce 2018, stejně jako v roce 2017, docházelo dle statistických výpočtů Drážní inspekce k úmrtí při každém pátém střetnutí.

0401vlak3

Zdroj: www.dicr.cz

Drážní inspekce vždy na začátku každého měsíce aktualizuje zveřejněná statistická data za předchozí období. Tato data jsou veřejnosti přístupná a jejich použití není nijak omezeno v případě, pokud bude Drážní inspekce uvedena jako jejich zdroj. V rámci územního členění jsou data rozlišena na statistické výstupy dle jednotlivých krajů. Všechna tato data a mnoho dalších jsou dostupné na webu Drážní inspekce v sekci Mimořádné události → Statistiky mimořádných událostí.

Drážní inspekce také v minulosti připravila řadu preventivních kampaní, aby varovala dospělé i děti před riziky, které jim hrozí na železnici. V roce 2009 vydala DVD s filmem Hazardéry železnice zabíjí, který názorně ukazuje, co vše hrozí lidem na železnici, pokud se v jejím okolí budou chovat nezodpovědně. Do autoškol byl také v roce 2007 distribuován film Řidič, postrach přejezdů, který zdůrazňuje pravidla při přejíždění železničních přejezdů. O rok dříve v létě Drážní inspekce varovala občany tématickými billboardy před nezodpovědným chováním, ještě na jaře téhož roku pak připravila vědomostně-bezpečnostní soutěž pro děti v dětském časopisu Hurá. Všechny kampaně jsou ke stažení na webu DI (www.dicr.cz).

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru