Policisté v Česku berou od včerejška víc peněz. Víte, jaký je jejich nástupní plat?
Čeští policisté v akci. Ilustrační foto
Litoměřice

ČR - Prvním lednovým dnem roku 2019 nabylo účinnosti ustanovení novely zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, kterým se stanoví výše zvláštních příplatků. Policisté v přímém výkonu služby si od nového roku polepší o cca 2500 Kč. 

Zejména pro policisty zařazené v přímém výkonu služby nejde přitom o změnu „kosmetickou“. V přímé výkonu služby se rozpětí výše zvláštních (jinak též rizikových) příplatků zvyšuje z 3 – 6 tisíc korun na 5 – 10 tisíc Kč. Pro policisty zařazené v nepřímém výkonu služby se rozmezí upravuje z 1 – 4 tisíc korun na 1 – 5 tisíc Kč. Co tato úprava přinese v praxi?

Navýšení finančních prostředků v této oblasti činí 6% z avizovaného celkového navýšení platů policistů o 8% a představuje sumu 1,28 mld. Kč, které Vláda ČR pro tyto potřeby uvolnila. O zbývající 2% se se stejným datem účinnosti navyšuje stupnice základních tarifů. V praxi to znamená, že od nového roku se plat naprosté většiny policistů v přímém výkonu služby (jde o naprostou většinu policistů dopravní, pořádkové, cizinecké policie a kriminalisty služby kriminální policie a vyšetřování) zvýší přibližně o 2500 Kč.

Zvýšením zvláštních příplatků a tarifních platů policistů dochází ke zvýšení nástupního služebního příjmu policisty na cca 24 tisíc korun, což je jedno z dílčích opatření, kterým se zvyšuje konkurenceschopnost Policie České republiky na trhu práce.

"Policie České republiky je největší ozbrojený bezpečnostní sbor a zároveň největší zaměstnavatel, je proto zřejmé, že ani takováto úprava se neobejde bez řady jednání. Vedení Policejního prezidia ČR proto nastavení zvláštních příplatků důkladně projednalo s řediteli krajských ředitelství, útvarů s celostátní působností i se zástupci odborových organizací a na novém nastavení tak panuje všeobecná shoda. Byť v tak rozsáhlém bezpečnostním sboru jistě může dojít k individuálním nejasnostem, nově nastavená výše příplatků respektuje náročnost vykonávaných činností i míru hrozícího rizika také s ohledem na regionální specifika," uvádí Jozef Bocán, tiskový mluvčí policejního prezidia.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru