Na městském úřadu přibudou automatické defibrilátory, budou propojené s aplikací Záchranka
Automatický externí defibrilátor (AED). Zdroj: www.litomerice.cz
Litoměřice

Litoměřice - Na Městském úřadu v Litoměřicích budou v nejbližších dnech k dispozici tři automatické externí defibrilátory (AED). Včera je převzal starosta Ladislav Chlupáč. Jeden z nich najde své místo přímo na Mírovém náměstí na informačním centru, další dva pak v budovách úřadu v Pekařské ulici u bezbariérového vstupu a Topolčianské ulici při hlavním vstupu.

AED defibrilátor je resuscitační přístroj, díky kterému může i laik zachránit lidský život. Zařízení je schopno pomocí elektrického výboje obnovit správnou činnost srdce při jeho zástavě. Po zapnutí samo udává pokyny, jak krok za krokem postupovat. Umístěn je ve speciálních skříňkách, které po otevření spustí alarm. Ten jednak chrání AED před krádeží či poškozením a zároveň v případě zásahu svolá další osoby v okolí.

„Je to skvělý pomocník. Dosud jsme byli odkázání na klasickou masáž srdce, která je poměrně náročná. Tato pomůcka přímo diktuje postup a manipulace s ní je velice jednoduchá a zvládne ji každý. Zaměstnanci městského úřadu byli proškoleni, věřím však, že zařízení zvládne obsloužit i naprostý laik,“ poukázal na snadné používání defibrilátoru starosta Ladislav Chlupáč.

0310defibrilatory2

Zástupci vedení města v čele se starostou Ladislavem Chlupáčem při převzetí defibrilátorů. Zdroj: www.litomerice.cz

Podle slov tajemníka úřadu Milana Čigáše jde o další vstřícný krok směrem k občanům. Po zavedení tiché linky pro neslyšící město rozšiřuje své služby zakoupením defibrilátorů. „Nové jednotky budou přístupné pouze po dobu úředních hodin, ale do budoucna uvažujeme o zakoupení dalšího defibrilátoru, který by byl umístěn mimo úřad a byl by k dispozici 24 hodin denně. Prozatím počítáme s pomocí městské policie, která má od všech budov klíče. I jejich vozy hodláme vybavit AED,“ předeslal tajemník.

Defibrilátory úřad pořizoval ve spolupráci s litoměřickou nemocnicí. „Výběr probíhal na základě konzultace s primářkou našeho anesteziologicko-resuscitačního oddělení,“ uvedl výkonný ředitel nemocnice Radek Lončák.

Nově zakoupené AED budou propojeny s aplikací „Záchranka“, která je schopna vyhledat vždy nejbližší zařízení.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru