Kalešovská kaplička se dočkala oprav. Rekonstrukce vyšla na 460 tisíc
Zdroj: www.roudnicenl.cz
Litoměřice

Roudnice nad Labem - Kalešovská kaplička, delší dobu chátrající stavba patřící do území památkového ochranného pásma Národní kulturní památky Říp, se po delší době dočkala tolik potřebné rekonstrukce. S její opravou pomohl i Ústecký kraj.

Letos se právě tato stavba, náležející do území památkového ochranného pásma Národní kulturní památky Říp, dočkala tolik potřebné rekonstrukce. Veškeré obnovovací práce na objektu respektovaly závazné stanovisko Památkové péče. Došlo k obnově vnějších omítek, přičemž byl zachován přirozený a historický vzhled fasády, barevný nátěr v okrovém odstínu i střešní krytina v původním provedení a barvě. Vstup pak byl osazen zcela novými dveřmi z dřevěného masívu.

„Mezi hlavní světské důvody přítomnosti kaplí patřila jejich funkce orientačního bodu v krajině, kde sloužily k vyznačení rozcestí a křižovatek. Dnes se s nimi tedy můžeme setkat na místě bývalých komunikací například na nepřístupných místech či v polích. Esteticky zdůrazňovaly místa dalekého rozhledu, blízkost památného stromu, místo bývalých pohanských rituálů, studánky a prameny a také místa významných událostí. V případě kalešovské kapličky se jednalo o doprovodný objekt k vojenskému lazaretu,“ přiblížila Mgr. Ilona Trefná za Podřipské muzeum.

Projekt „Obnova vnějších omítek, střešní krytiny a dveří drobné sakrální stavby kaple na pozemku parc. č. 4293 v k. ú. Roudnice nad Labem“ o celkových nákladech 460.259 Kč vč. DPH byl částečně financován z neinvestiční dotace ve výši 150 tis. Kč, kterou získal od Ústeckého kraje v rámci Programu na záchranu a obnovu drobných památek a architektury dotvářející krajinu Ústeckého kraje pro rok 2018.

"Dlouhodobě investujeme do veřejností nejvíce vyhledávaných nemovitostí tak, abychom je udrželi v dobrém stavu a zároveň zvýšili komfort jejich užívání. Jsem však rád, že se nezapomíná ani na památky, které možná nejsou tolik navštěvované, ale k Roudnici neodmyslitelně patří a s pomocí krajským dotacím se nám je daří opravovat," řekl starosta Vladimír Urban.

Práce v termínu 1. 7. 2018 – 30. 9. 2018 vyhotovil pan Volodymyr Kulivar.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru