Pozor, na Litoměřicku se začala ztrácet jízdní kola
Ilustrační foto: CC 2.5
Litoměřice

Litoměřicko - V průběhu tohoto týdne přijali policisté na Litoměřicko oznámení o krádežích jízdních kol z několika míst okresu.

V noci na středu se vloupal neznámý pachatel do kolárny panelového domu v Litoměřicích. Po překonání zámku dveří odcizil jízdní kolo s cyklistickou přilbou a přibral i hustilku. Škoda přesahuje 5 tisíc korun.

Další krádež bicyklů zaevidovali litoměřičtí policisté v noci na čtvrtek. Neznámý pachatel vnikl do suterénu obytného domu a odcizil dvě jízdní kola. Celková škoda přesahuje 10 tisíc korun.

Krádeží jízdního kola se zabývají také roudničtí policisté. V tomto případě poškozený kolo uzamkl a několik minut nakupoval v obchodě. Neznámý lapka demontoval přední kolo, které bylo uzamčeno lankovým zámkem k pevnému předmětu a odnesl si tak bicykl bez předního kola. Škoda je vyčíslena na 8 tisíc korun.

Krádeže kol mají hlášeny také policisté v Úštěku. Zde zmizela ze zahrady domu dvě nezajištěná jízdní kola, která si neznámý lapka odnesl po přelezení oplocení. Hodnota těchto kol je vyčíslena na více než 15 tisíc korun.

"Po pachatelích a odcizených bicyklech policisté intenzivně pátrají. Zároveň vyzývají majitele jízdních kol k větší ostražitosti a zvážení možností lepšího zabezpečení kol," upozorňuje litoměřická policejní mluvčí Pavla Kofrová.

Znáte možnosti, jak ochránit své kolo před zcizením?

  • Použitím klasického zámku s řetězem. Je potřeba použít pevný a silný řetěz, který nepůjde lehce přestřihnout štípačkami.
  • Zámek s elektronickým snímačem. Lankový zámek je vybaven zařízením, jež vyluzuje zvuky ve chvíli, kdy je s nimi neoprávněně manipulováno. Zloděj se tak obvykle vystraší, že upoutá na sebe pozornost a od kola raději uteče. Lanko zámku by mělo mít průměr minimálně 8 milimetrů, menší průměr lze snadno přestřihnout.
  • V některých městech jsou k dispozici uzamykatelné stojany na kola, ke kterým se dá kolo jednoduše připevnit pomocí uzamykatelné vložky.
  • Očipování či označení kola neviditelným fixem.
  • Pro dražší kola možnost instalace aktivního prvku, který lokalizuje svojí polohu přes satelitní GPS síť a předává poziční data přes datovou GPRS síť.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru