Ústecký kraj - Naprosto luxusní, jedinečné, prostě trendy. Chcete na Vánoce ohromit? Vyměňte tradiční cukroví za vánoční cupcakes.
Foto: ReNi Creative
Jsou druhy cukroví, které najdete snad na každém slavnostním stole u nazdobeného stromečku. Třeba vanilkové rohlíčky, linecké cukroví, rumové kuličky či vosí hnízda. Někdo rád ochutnává, jak u koho takovéto cukroví chutná, jiný zobne, jen aby neurazil, ale nedá dopustit na své domácí. Někdo je rád, že zvládne upéct čtyři druhy, jiný s přehledem dvacet. Inspirace na internetu v posledních letech rozvířila stojaté vody, ale pořád jde o cukroví, které peče mnoho dalších lidí.
Ale konečně je tu něco, co ostatním vykouzlí nadšený úsměv už při prvním pohledu na ozdobenou tabuli. „Velmi moderní jsou cupcaky. Takže jsme přišli s jejich vánoční variantou, respektive dvěma variantami. Jsou neskutečně variabilní a to nejdůležitější – každý kousek je originál,“ vyzdvihuje exkluzivitu této alternativy cukroví majitel sítě kaváren Lagarto Jan Hawelka.
Foto: ReNi Creative
Pocit výjimečnosti si zákazník vychutná už při přípravě zakázky, kterou má na starosti cukrářka Laura. Nová posila týmu společnosti Lagarto, která je skvělou modelářkou a pro kterou byla až donedávna výroba dortů pouze koníčkem. Ale nyní se mu konečně věnuje profesionálně, a to právě v kolektivu Lagarto Cake factory. „Zákazník si může přát cokoliv. Motivy, barvy, chutě, téměř vše je bez omezení. Může třeba přijít s fotografií, do jakých barev má doma laděnou vánoční výzdobu a dle toho vymyslíme, jak cupcakes ozdobíme,“ podotýká Laura, jíž podle náročnosti trvá vymodelování postavičky, jež zdobí dortík, půl hodiny až hodinu.
Od toho se samozřejmě bude odvíjet i cena, nikdo nezastírá, že jde o exkluzivní nabídku pro náročné zákazníky. Sada bude obsahovat šest originálních kousků. „Fondánovou postavičku si mohou lidé ponechat jako ozdobu na další roky, opravdu vydrží. Pokud ale neodolají, mohou se do ní s chutí zakousnout. Počítám s tím, že neodolají hlavně děti, proto budou bez výztuže, aby se nikdo nezranil,“ dodává mladá cukrářka, jež hledá inspiraci například v animovaných pohádkách a na specializovaných webech.
Foto: ReNi Creative
Levnější variantou jsou cupcaky zdobené věncem z máslového krému s drobnými fondánovými ozdobičkami. „Na focení jsem připravovala cupcakes z vánočního perníkového těsta, ale samozřejmě může být jakékoliv – světlé, čokoládové, bezlepkové, raw, cokoliv, co si bude zákazník přát. Stejně tak můžeme vytvořit jiný krém,“ potvrzuje Laura.
Právě nyní je také nejvyšší čas si výrobu této exkluzivní vánoční lahůdky v Lagarto objednat. Výroba postaviček zabere dost času. Cupcaky a krémy se však připravují těsně před předáním zakázky, aby byly naprosto čerstvé. „Sníst by se měly během dvou dnů,“ upozorňuje cukrářka.
Návštěvu sítě kaváren Lagarto Café a by si ale neměl nechat ujít nikdo. S příchodem prosince si totiž jejich týmy připravily i další vánoční lahůdky, které budou k dostání jen během posledního měsíce tohoto roku. „Naprostým světovým hitem je slaný karamel. Je to vážné skvělá lahůdka a já chci, aby si ji mohli vychutnat i lidé na severu Čech,“ říká Jan Hawelka. Z nabídky budou zákazníkům oči přecházet a po prvním ochutnání budou vědět, že se musí vrátit, aby ochutnali i další. „Doporučit musím Crème brûlée s kešu ořechy praženými v agáve sirupu. K pití pak latte se slaným karamelem či mocha s vlašskými ořechy opět praženými v agáve sirupu. Nadšený jsem také z toho, že jsme si začali sami vyrábět vlastní zmrzlinu, smetanové gelato, po celý prosinec samozřejmě s příchutí slaného karamelu,“ vyjmenovává vánoční speciality Jan Hawelka.
Foto: ReNi Creative
Proč ale právě slaný karamel, což zní jako oxymóron, tedy spojení slov, které se navzájem vylučují? Opět jde o světový trend. „Sůl srazí sladkost karamelu a tím se zvýrazní jeho chuť. Až ochutnáte, přesvědčíte se, že lepší karamel jste nejedli,“ láká Jan Hawelka.
Že je sezóna sladkostí dokazuje i fakt, že v jeho kavárnách se měsíčně zpracuje více než 120 kg italských čokoládových dukátů. Z nich například připravují k pití svojí čokoládu, v prosinci navíc s opečeným marshmallow polité slaným karamelem. „Speciálně děláme i bílou čokoládu, která je vyrobena nikoliv z mléka, ale ze smetany a kakaového másla, takže je ještě krémovější, než normálně,“ uzavírá nabídku vánočních specialit Hawelka.
Foto: ReNi Creative