Epidemie žloutenky typu A není zažehnána. Krajská hygienická stanice nabádá ke zvýšené hygieně
Ilustrační foto
Litoměřice

Litoměřice - Až do poloviny prosince trvá zvýšený dozor u některých rodin s výskytem žloutenky typu A v Litoměřicích. Stále to však neznamená, že tento termín bude konečný. Krajská hygienická stanice nabádá ke zvýšené osobní hygieně, a to i s ohledem na situaci v Ústí nad Labem. Tamní epidemie totiž může s výskytem žloutenky v Litoměřicích úzce souviset.

„Stává se, že koncem termínu zvýšeného dozoru a sledování kontaktů se objevují nové případy. V Litoměřicích další výskyt žloutenky skutečně stále hrozí, a to i z toho důvodu, že sledovaní i přes nařízený dozor migrují například z Ústí do Litoměřic a bývají často neukáznění,“ vysvětlila Ladislava Matějíčková za protiepidemický odbor Litoměřice Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje.

Od srpna 2017 se v Litoměřicích nakazilo celkem 34 lidí, v sousedním Ústí nad Labem je to za stejný časový úsek celkem 237 lidí. Valná většina nemocných byla v Litoměřicích odhalena při předepsaných vyšetřeních v rámci zmiňovaného lékařského dohledu, onemocnění u nich totiž probíhalo téměř bezpříznakově. „Zvýšené zásady osobní hygieny jsou skutečně na místě, a to nejen kvůli žloutence. V tomto období se velmi rychle šíří také chřipka či jiná virová onemocnění,“ dodala odbornice z krajské hygienické stanice.

Projevy nemoci

Onemocnění žloutenkou se v první fázi projevuje chřipkovými příznaky jako je teplota, nevolnost, bolest hlavy a břicha, celková slabost. Mohou se vyskytnout kloubní, kožní a nervové projevy. V další fázi nemoci dojde ke zhoršení potíží, kdy má pacient tmavou moč a světlou stolici a někdy svědění kůže. Příznaky v některých případech nemusí být přítomny a nemocného přivádí k lékaři až žluté zbarvení kůže a bělma oka.

V případě podezření

„Nepanikařit, to je nejdůležitější zásada. Pokud by kdokoliv zaznamenal tmavou moč nebo světlou stolici, potom by měl v každém případě navštívit svého ošetřujícího lékaře, který provede další nezbytná vyšetření,“ doporučila Ladislava Matějíčková.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru