Foto: Město Litoměřice
Litoměřice

Litoměřicko - V těchto dnech probíhá v oblasti kolem Litoměřic seismické měření, jehož cílem je vytvoření podrobných dvourozměrných geologických profilů dosahujících až pětikilometrové hloubky. Děje se tak v rámci geotermálního projektu Synergys.

Profily poskytují informace o tom, jak v této lokalitě vypadá geologické podloží, v jakých hloubkách se nachází rozhraní jednotlivých horninových vrstev, jejich průběh v prostoru a případně, zda se zde vyskytují tektonické zlomy. Všechny tyto informace budou využity pro plánované hluboké geotermální vrty, jež by měly být realizovány v letech 2026 až 2027.

Měření 2D seismických profilů je jednou z nejdůležitějších neinvazivních povrchových metod. Umožňuje nahlédnout pod zem a zjistit o ní co možná nejvíce informací. Reflexní 2D seismika využívá technologie vibroseis, která spočívá ve vyvolání umělých vibrací vibračními vozidly, která se pohybují za sebou v předem definované linii, jež odpovídá budoucímu geologickému profilu. Vibrátor je čtyřkolové vozidlo opatřené elektronicko-hydraulickou vibrační deskou na podvozku, které ve zhruba dvacetimetrových rozestupech vybudí strojově zaznamenatelné seismické vlny. Tyto vlny jsou následně na povrchu snímány bezdrátovými registračními geofony, jež jsou manuálně ukládány podél měřících bodů. Celkem jich bude rozmístěno téměř šest tisíc.

Foto: Město Litoměřice

Samotné měření je výsledkem více než roční přípravy, která byla zahájena v březnu loňského roku. Zahrnovala informační kampaň zaměřenou na dotčené obce a instituce, zajištění nezbytných povolení a rovněž dohody o vstupu na pozemky soukromých vlastníků, kteří v drtivé většině vyšli organizátorům vstříc.

Zadavatelem seismického měření je Česká geologická služba (ČGS), státní příspěvková organizace. Děje se tak ve spolupráci s Přírodovědeckou fakultou Univerzity Karlovy. Náklady činí více než 16 milionů korun. Výsledné 2D profily patří rovněž mezi významné výstupy projektu SYNERGYS – systémy pro energetickou synergii, spolufinancovaného z Operačního programu Spravedlivá transformace.

Výsledky měření budou známy do dvou měsíců. S jeho přípravou a průběhem se však můžete seznámit již 31. října na veřejném projednání, které se uskuteční od 17.30 hodin v konferenčním sále litoměřického hradu za účasti celé řady odborníků. Již od 15 hodin však v předsálí hradu budou probíhat konzultace na téma energetiky a využití obnovitelných zdrojů, diskutována budou i praktická řešení pro objekty. Zájemci, kteří vyplní krátký dotazník, budou zařazeni do slosování o elektrokolo, které proběhne na konci večera.

Autor: Antonín Tym, manažer projektu Synergys

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru